Dagens avsnitt är ett lite kortare ”Hur gick det sedan avsnitt?”. Det är ju ett par avsnitt under året som förtjänar en kort uppföljning. För ett par veckor sedan hade vi t.ex. avsnitten om Tail-risk där diskussioner med några experter sker i kulisserna, bl.a. med en av Sveriges bästa optionshandlare med erfarenhet från golvet i New York och London.
Vi har även haft diskussioner med LYSA som självklart är optimistiskt skeptiska. Det vill säga att de tycker att det är en av de bättre idéerna de senaste åren, men att det måste undersökas närmare och sedan också ses om det passar ihop med deras strategi, mål och regulatoriska krav. Men diskussionen pågår och det är credd till LYSA för det. AP7 har inte ens svarat på våra mejl. Trist.
- Avsnitt #166 – ”Högre avkastning till lägre risk – Del 1”
- Avsnitt #167 – ”Paradoxen med högre avkastning till lägre risk – Del 2”
Vi hade avsnittet som lite spårade ut om HSB Bospar. Det började med en läsarfråga om vi tänkte hänga med bytet i HSB Bospar från Swedbank till Danske Bank. Efter att ha konstaterat att det Danske Bank-lösningen var bättre än Swedbank men fortfarande ganska dålig utifrån ett fondperspektiv blev vi av HSB och Danske Bank anklagade för att komma med felaktigheter och många andra saker. Vi svarade på det och efter det varit knäpptyst. Jag driver fortfarande linjen att spara hos dem även om Caroline är måttlig förtjust, minst sagt. Men jag upplever (förmodligen känslomässigt och felaktigt) att asymmetrin fortfarande motiverar det.
- Avsnitt #160 – ”Bospara eller icke-bospara?”
- HSB Bospar replik: ”Vad får spararna? Luftslott eller lägenhet?”
I mitten av mars, mitt under brinnande Corona-börskris, hade vi ett avsnitt där vi spekulerade i at det var dags att köpa. Vi själva gjorde engångsinsättningar och ökade vårt månadssparande. Så här 6 månader senare kan vi konstatera att strategin var helt korrekt även om vi hade flyt med tajmingen. Som vanligt kan man alltid ångra sig att man inte gick in mer aggressivt och med mer pengar. Men få av oss (undantaget Eric Strand 🤦♂️) trodde att börskrisen skulle vara över innan midsommar.
För snart ett år sedan gjorde vi också ett avsnitt om att sänka sin bolåneränta. Det är ett avsnitt som är värt att återbersöka så här i början av hösten. Det handlar om att t.ex. begära ut amorteringsunderlag från din bank för att se om de kan erbjuda dig en lägre ränta. I samband med avsnittet blev vi kontaktade av Hypotekets grundare som upplevde att vi hade fel på några punkter. Det ledde till att vi i somras spelade in två avsnitt som vi kommer publicera nästa vecka. Mitt tips är att repetera det gamla avsnittet inför nästa vecka.
Något som också är kul att jag och min vän/coach Moa hade i våras ett resonemang att även vi vanliga människor skulle ha nytta av den ”Livsplan” som vi skapade åt riktigt förmögna klienter både i Sverige och utomlands. Vi bestämde oss för att testa att hålla en Livsplanskickoff nu i augusti tillsammans med 20 personer och det blev mer än lyckat.
Under två dagar skapade vi en livskompass, en ekonomisk vägkarta för de kommande åren och tillsammans med en ekonomisk strategi blev det en Livsplan. Helt fantastiskt och väldigt värdefullt för flera av deltagarna, oavsett om de var där som par eller gick den själva. Som någon sa, bara Excel-filen var värd hela kursen.
- Läs mer om kickoffen →
- Avsnitt #139 – ”Njut dig till framgång och låt livet kännas lika bra som det är”
- Avsnitt #164 – ”Standarder som komplement till mål för ett rikare liv”
Slutligen kan jag även avslöja att vi spelade in tre(!) avsnitt med Eric Strand nu i veckan som kommer att släppas om två veckor. Han är tillbaka gör förutsägelser och hans svar på frågan: ”Vilket är det sämsta rådet du brukar höra i finansbranschen” får mig att nästan trilla av stolen. Men det får bli en cliff-hanger. 😉
Ett stort tack för att du följer och på återseende nästa vecka då det handlar om allt kring bolån med Hypoteket.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
PS. Det med Tesla i dagens avsnitt är ganska inaktuellt, då Tesla föll kraftigt under veckan. Tyvärr. Då det inte är kul att få rätt i vissa saker då det innebär att många förlorade pengar i onödan. DS.
Lyssna, titta eller bläddra i avsnittet
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.
Innehållsförteckning
Nedan följer en grov innehållsförteckning av avsnittet. Vill du ha tidskoder också så finns det på Youtube.
- Hur gick det sedan?
- Hur gick det med tail-risk?
- Hur gick det med HSB Bospar?
- Hur gick det under Coronakrisen?
- Hur gick det med Tesla?
- Marknaden har fått upp ögonen för guld
- Vadslagningen med Coeli
- Livsplanskickoff med Moa
- Finansiell rådgivning: ”Det kommer gå bra för dig”
- Eric Strands förutsägelser
- Lyckade börsintroduktioner på Patreon
- Höstens kommande avsnitt
- Vad skulle DU vilja att vi gjorde tre minuters avsnitt om?
Transkribering av hela avsnittet
Nedan följer en full transkribering av hela veckans avsnitt för dig som hellre läser!
—START TRANSKRIBERING—
Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans-kanalen på YouTube, som handlar om allt som är roligt med privatekonomi. Vårt mål är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd och inspiration för att ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå, på ett enkelt och på ett roligt sätt. Jag heter Jan Bolmeson och detta är min fru Caroline.
Hur gick det sedan?
Jan: Idag är det dags för avsnitt 171 och jag tänkte att detta skulle vara ett lite mer avslappnat avsnitt som handlar om hur det gick sedan, med lite puff för Patreon och så ska vi prata lite om kommande avsnitt. Förra veckan var det ganska mastigt med två avsnitt på tre timmar, med 39 livsråd till våra döttrar och alla andra.
Det har varit ganska många avsnitt som vi inte har följt upp, så jag tänkte att det vore roligt att titta tillbaka, och eftersom hösten har kommit så ska vi också blicka framåt. I somras gjorde vi två ganska tunga avsnitt om tail risk, alltså det här med att försäkra portföljen mot en nedgång eller att ha paradoxen med hög avkastning till en lägre risk.
Det var många som kände att vi gjorde avsteg från principen om enkelt sparande för alla. Men jag tycker inte att det är något avsteg, utan det är fortfarande avsnitt #99 och #133 som är viktigast. Där talar vi om hur man sparar i en fondrobot, vi gillar ju Lysa eller Opti eller någon av dem.
Det är fortfarande basen. Det var t.o.m. så pass mycket bas att det kom med som ett av de 39 råden i förra avsnittet. Men jag vill säga att nu under de senaste veckorna pågår det ganska mycket diskussion i kulisserna, både här på podden och i världen.
I världen har intresset för de här tail risk-strategierna ökat drastiskt, efter att de har haft en framgångsrik vår. Det som går bra just nu ökar alltid i popularitet. Guld har gått bra och det har aldrig varit ett sådant stort intresse för guld.
Men det som jag tycker är kul är att det är så sjukt många av er som lyssnar och tittar som är riktigt, riktigt duktiga. Jag har fått mail från flera personer och vi har nu en liten e-postlista där vi diskuterar det här. Det är bland annat en person som har jobbat med strukturerade derivat, både i Sverige och utomlands, mot storbanker och institutioner. Det är en annan kvantitativ analytiker och statistiker.
Behållningen för 166 och 167 var egentligen tankarna om asymmetrier, för det funkar i livet rent generellt, inte bara inom sparande.
Hur gick det med tail-risk?
Caroline: Du har blivit lite hooked på asymmetrier, förmodligen för att du har omedvetet sett det hela livet och för att du har fått ord på det av filosofen och ekonomen Nassim Taleb.
Jan: Ja, asymmetrier handlar om det här att ofta är uppsidan mycket större än nedsidan eller vise versa. Tricket är att sätta sig i situationer i livet där du har en liten nedsida och en stor uppsida. Det kan vara frågan om en dejt, ett möte eller att fråga någon om hjälp.
Caroline: Ja, man kan få ett nej eller ett livsavgörande möte.
Jan: Ja, jag tackade ja att flytta till korridoren och där träffade jag dig, när vi var studenter i Lund. Det hade jag aldrig kunnat lista ut innan. Det kan vara att man inte använder preventivmedel om man inte är sugen på att ha barn i en viss fas i livet; liten uppsida och väldigt stor nedsida. Men det handlar även om investeringar och pengar. Detta har vi pratat om ganska mycket i några tidigare avsnitt.
Min poäng med #166 och #167 var; Kan vi påverka någon stor institution, t.ex. Lysa eller Opti eller den Sjunde AP-fonden kring att överväga om detta är en sak som de hade kunnat ta in. För jag tror inte att det är en grej för småspararna. Lysa har varit positiva.
De har varit med i några diskussioner här och de säger att de tycker att det verkar vara en bra idé, men de måste naturligtvis undersöka det, se om det går ihop med regulatoriska frågor, om det går i linje med strategin, om det finns likviditet. Men de tittar på det, så cred till dem.
Jag pratade också med VD:n för Opti, som är den andra stora fondroboten som jag tycker är bra i Sverige och han tyckte också att det lät spännande och ska titta mer på det. Jag vill inte ha fördomar, men Sjunde AP-fonden har jag också tagit kontakt med och inte ens fått ett svar från.
Det är lite trist. Men kudos till både Lysa och Opti, så får vi helt enkelt se vad det blir. Men diskussioner pågår, så det var inte bara två avsnitt, utan det kommer mera och jag vill säga tack till alla ni som har mailat till kundtjänsterna på Lysa och Opti om att detta vore en bra idé.
Patrik på Lysa sa att det hade kommit in en hel dem mail som de har kategoriserat ”tail risk” som de kommer att återkomma till. Så vi ska aldrig glömma bort att vi konsumenter har jättemycket makt och möjlighet att påverka. Sedan får vi se om vi ska puffa på Sjunde AP-fonden också, men det hade varit sjukt coolt.
Om inte det går kommer vi fortsätta kika på om det går att göra i någon variant för småsparare. Men det var inte det som var poängen med de två avsnitten, utan poängen var att sätta igång en konversation. Typ folk som skriver debattartiklar. I den snäva lilla finansvärlden så har vi lyckats med det, så det är jättekul. Tack till dig som tittar och lyssnar.
Hur gick det med HSB Bospar?
Jan: Sedan hade vi avsnitten om HSB Bospar, avsnitt #160 och #161. Det började med läsarfrågor, vilket var så roligt. Vi frågade er vad ni tänker om HSB Bospar.
Caroline: Ja, är det värt det och är det bra att spara. Vi hade haft den diskussionen innan. Jag hade frågat dig för flera år sedan, om vi skulle spara i HSB Bospar, och du sa nej, det är inte så himla bra.
Jan: Men vi har ändå fortsatt göra det sedan 2011, så det har inte varit kasst. Men i avsnitt #160 hade vi den diskussionen live och du var väl inte så positiv och jag sa att när de gjorde bytet från Swedbank till Danske Bank så blev det bättre, men fortfarande inte bra. Sedan var vi ganska klara med det.
Vi fortsatte spara i HSB Bospar, men sedan kom det en replik från de på Danske Bank som tyckte att vi hade missförstått och att vi kritiserade dem obefogat och att vi hade vissa åsikter kring att vi bara kunde bo i vissa kvarter. Så vi skrev en replik på deras replik och sedan är det många av er som har undrat hur det gick sedan.
Vi vet inte hur det har gått. Vi har inte hört någonting från HSB Bospar.
Jag har en kompis som har en kompis som jobbar i HSB:s kundtjänst och han sa att de var måttligt roade efter våra artiklar. Så återigen, samma sak där, vi har verkligen som konsumenter stora möjligheter att påverka. Det är väl min stora behållning. Vi själva fortsätter att Bospara, men nu blir det sjukt bökigt, för nu ska vi skriva på något avtal och så ska man logga in på Danske Bank. Men vi är inte kunder på Danske Bank.
Caroline: Men detta måste vi ta i, Jan. Hur ska vi nu göra för att signera att vi inte vill Bospara längre? Om vi nu hypotetiskt tänker att vi ska skriva under och inte vill Bospara mer och då måste man logga in på Danske Bank och så har man ingen befintlig inloggning där redan. Jag kommer inte där, men det kanske är någon annan väg som jag har missat.
Jan: Vi måste ringa dem. Men det är också sjukt stökigt att man måste ringa till kundtjänst för att lösa det. Det lämnar saker att önska. Men jag kommer tillbaka till att det fortfarande finns en asymmetri. Vad är nedsidan och vad är uppsidan, men återigen, vi behöver inte gå tillbaka och göra om det avsnittet. Men slutpoängen är att vi inte har hört något mer från HSB Bospar.
Hur gick det under Coronakrisen?
Jan: Sedan gjorde vi våras ett avsnitt mitt i brinnande Coronakris i Mars med titeln ”Är det dags att köpa nu?”. Tricket är alltid att försöka göra tvärtom mot marknaden.
Var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda.
Nu när vi har sparat och investerat i 20 år känner jag att det är mycket enklare att göra tvärtom mot alla andra. Jag börjar se så många saker som är märkliga. Så vi skrev ju då lite försiktigt, för att vi vet att vi har många följare och lyssnare, att nu är det kanske dags att köpa och vi själva gick in med ganska mycket. Det var när det låg någonstans mellan -20% och -35%. Det var däromkring.
Och vi pratade om att det var ett tillfälle då man kunde öka sitt månadssparande eller belåna sin kommande 12-månaders sparande om man hade möjlighet. Jag pratade t.ex. med en person som vi träffade och tränade med i fredags, han sa att han satte in hela sin tjänstepensionsavsättning i Mars.
Det hade jag inte ens tänkt på att man hade kunnat göra. Det är 30% av lönen om man är egenföretagare. Men poängen är att det har visat sig vara väldigt lyckosamt om man gjorde så som vi sa, för börsen har gått på 40-50% sedan botten. Vi pratade lite om belåning också. Vi har själva rullat tillbaka belåningen.
I Mars pratade vi om när vi ökade andelen aktier, för det var också en grej vi pratade om, att sänka andelen räntor. Om du har en 90/10-portfölj, att utnyttja dessa 10% räntor för att få fler aktier. På Lysa ställer du in 90/10 och då kan du även ställa in 97/3 eller 100/0. Vi hade en 60/40-portfölj som jag tror vi ändrade till 70/30. Nu har vi ändrat tillbaka till 60/40, för nu har vi fått den där stora uppgången. Den där rekylen.
Jan: Sedan hade vi avsnittet om investeringsdagboken som Mattias hade gjort, vilket var helt fantastiskt.
Caroline: Ja, om hur det kändes och hur man agerade under Corona.
Jan: Det är svårt att sia om framtiden och historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning, men vi har rullat tillbaka till vår vanliga strategi nu. Vi tog på oss mer risk i Februari och Mars och nu är vi tillbaka på klassisk strategi igen.
Tittar vi på portföljerna hittills så ligger RikaTillsammans-portföljen +8% idag när vi spelar in detta den 7:e september, Globala Barnportföljen -0,9%, Nybörjarportföljen -0,8%. Missen vi gjorde i våras var den här försiktiga portföljen som ligger på -3% och börsen OMX30 ligger på +0,8%. Så på helårsbasis ligger vi på ± 0, vilket jag tycker är jättebra med tanke på den våren vi har haft.
Hur gick det med Tesla?
Jan: Två avsnitt sedan pratade vi om att man inte ska dras med i bubblor, med Tesla och Ny Teknik-aktier, men det har bara gått tre veckor så det är lite för tidigt att säga någonting om det. Jag ligger på -35% på min Teslablankning. [Avsnittet spelades in precis innan dippen. reds. anm.]
Caroline: Du har trott att de ska gå ner, ja. Och så har de inte det. Jag tycker att du bara ska köpa Tesla-aktier istället. Eller ja, kanske inte nu när de är så höga.
Jan: Eller så blir det double down och gå in med mer pengar i blankningen. Hittills har jag väl förlorat 10 000. För många är det mycket pengar. Samtidigt låg vi minus 500 000 i Mars.
Caroline: Ja, men grejen är att du har tagit ett beslut att du ska blanka Tesla och sätta pengar på att det går ner. Det är ditt eget beslut. Det är ingen som har sagt att du måste det, men det var inte mycket vi kunde göra åt marknaden i Mars.
Jan: Ja, vi ska inte göra en återupprepning av avsnittet nu, men det är ingen rim och reson i det där. Återigen, som vi var inne på tidigare, var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda. Nu är alla giriga kring Ny Teknik och Tesla.
Caroline: Men du, när du ser sådana saker, som girigheten eller den här euforin, var ser du den då? Läser du Veckans Affärer eller vad är det för källor du har där du plockar upp de här signalerna?
Jan: Detta kommer låta helt sjukt, men jag upplever ju under de senaste åren att det blir mer och mer ”Matrix”. Man ser vad som pågår och man får en känsla för hur det ser ut. Du bara garvar, men det är lite som Malcom Gladwell beskriver i ”Blink”.
Typ Tesla, titta på vad analytikerna skriver, jag såg någon siffra som visade att 30 analytiker som följer Tesla har uttalat sig och mer än hälften av dem avråder från Tesla, några säger köp och behåll och bara två av 30 analytiker gav en köprekommendation på Tesla. Sedan handlar det om fundamentala siffror.
Tesla var mer värt än alla andra amerikanska biltillverkare.
Det är en massa sådana faktorer. Så det är inte så att jag bara vaknar på morgonen och bara får en intuitiv känsla. Det som är min dumhet här, som går emot allt det jag normalt säger, är att man fortfarande inte ska försöka förutse marknaden. Marknaden kan vara irrationell mycket längre än vad jag är likvid. Det är en klassiker. Så detta är bara en liten del i vår lekhink. Det är inte någon stor summa pengar för oss.
Caroline: Men det här med Matrix, Jan. Det kommer ju till när man är i Matrix och är Neo. Det är ingen som sitter på de rätta svaren. Inte ens de här 30 analytikerna. Men du läser alltså vad de säger och tar till dig av det?
Marknaden har fått upp ögonen för guld
Jan: Ja och en massa andra artiklar. Jag får ju tre, fyra nyhetsbrev varje dag som jag läser för att få en känsla för vad som pågår. Återigen, jag sitter inte här och säger att jag har en bättre känsla än alla andra. Nu är vi inne på lekhinken, alltså 10% av ens totala sparande. Dessutom är den här Tesla-positionen långt mycket mindre än 1% av vårt totala kapital.
Återigen, majoriteten av våra pengar ligger i Lysa och där förutser vi inte marknaden.
Utan vi investerar långsiktigt och låter pengarna vara. Men om man tycker att det är kul att testa så är marknaden ett fantastiskt kul sätt att testa sin tes på. Du får svar direkt. Sedan hatar jag att ge råd eller ha en åsikt eller ge tips – detta är inget tips – men att ha en åsikt som man inte backar upp med sina pengar. Talk is cheap. Har man en åsikt och man uttalar sig om någonting då ska man fan sätta pengar.
Lite som Nassim Taleb skriver. Var du en kung och startade ett krig och det var ett jävla dumt krig då slutade det ofta med att du fick ett spjut i bröstet och så sorterades du ut ur den mänskliga genpoolen. Är man en kass investerare då ska man sorteras ut ur den mänskliga finansgenpoolen.
Återigen, det här är en liten position, men jag är fascinerad över den här euforin. Det känns som att alla har glömt hur våren var.
Caroline: Jo, men det har vi absolut glömt. Det är verkligen som att världen bara vill fortsätta i sina gamla spår.
Jan: Vi ska snart göra ett avsnitt om guld med Eric Strand. Vi har pratat om guld i fem år och nu har det börjat röra på sig. Som Arne ”Kavastu” Talving sa som var så sjukt bra:
Tricket med att vara duktig på att investera är att gå ut i skogen och hitta kantarellerna, ställa sig vid kantarellerna och vänta på att alla andra kommer dit.
Arne ”Kavastu” Talving
Det kan ta lång tid och det kan vara jävligt ensamt och du kan frysa där och känna att du ska dö av svält. Kanske har man otur någon gång och så gör man det också.
Caroline: Hela tiden när du satt och snackade så började jag fundera på det här med omvärldsanalys, som jag är jätte, jätteintresserad av. Jag tycker att det är trist att vara en del av sin samtid och mycket roligare att se att nu under den här 200-årsperioden sker detta för mänskligheten. Det var därför jag frågade dig också delvis hur du plockar upp information och specifikt då kanske Tesla.
Vadslagningen med Coeli
Jan: Jag läser ju väldigt mycket och sedan är det lite roligt för det finns så mycket olika åsikter. Pratar du t.ex. med Coeli-förvaltarna Andreas och Henrik så säger de att 10 minuter lagda på makroanalys är 10 minuter förslösade. Så det finns inget rätt svar i det här.
Men vår grundläggande strategi är fortfarande det vi pratar om i avsnitt #99, att spara långsiktigt i en fondrobot. Om du har möjlighet kan du öka sparandet i nedgångar, jobba med allokering av räntor och aktier eller följ våra modellportföljer. Det har gått över förväntan, så det är coolt.
I avsnitt #40, för 130 veckor sedan, så slog vi vad med Andreas Brock och Henrik Milton på Coeli att en indexfond skulle gå bättre än deras aktivt förvaltade globalfond. Så jag satsade mina pengar på Länsförsäkringar Global Indexnära och de satte pengar på sin egen fond och så sa vi att om fem år träffas vi här och förloraren bjuder på middag. I tre år har det gått bra för oss. Vi har lett fram tills nu.
De ligger på +39% och vi ligger på +29%.
Kudos till Henrik och Andreas, och det är så pass att jag har sagt att de måste komma tillbaka för detta måste vi prata om. De är så himla duktiga och Henrik är så himla rolig. Han säger att de har ett lägre beta i nedgångar och ett högre beta i uppgång. Det var hans svar. Jag bara tack, jag fattar vad du menar. Så de kommer tillbaka i oktober och det ska bli både roligt och intressant. De leder alltså tävlingen i nuläget.
Livsplanskickoff med Moa
Jan: Sedan hade vi avsnitt #139 där vi pratade med vår goda vän Moa Diseborn om att njuta sig till framgång eller låt livet kännas lika bra som det är. Eller att pengar inte är lösningen utan pengar är bara en förstärkare. Som en volymknapp.
Vi testade en idé och gjorde vår Livsplanskickoff. Vi har båda jobbat tillsammans med finansiella rådgivare och vi konstaterade att för att ha en god ekonomisk plan så behöver man tre komponenter: Det första är en livskompass. Att veta vad som är viktigt, som mina värderingar, grundläggande, egenskaper och livsintentioner.
Det andra är att det behövs en ekonomisk plan som gärna är illustrativ där man kan göra olika scenarion. Alltså, typ en pimpad Excel-fil. När jag visade den för min kompis Niklas så sa han att om Gud kommer ner på jorden vid världens tidsände och det finns en Hall of Fame för Excel-filer så kommer min Excel-fil att vara en kandidat där.
Det tredje handlar om den praktiska investeringsstrategin. Moa, som gillar att segla säger att det är som en dykdalb, en grej som man har ute i gamla hamnar. Det är tre stockar som är sammanbundna. De flesta har nog sett det men man brukar inte veta vad det är.
Det är tre eller flera stockar som står på havsbotten och sedan är det ett rep runt om dem. Man ser dem vid ytan för man använder det antingen för skepp att lägga vid, eller för att hindra skepp att åka på en bropelare. Det är en enormt stabil konstruktion för när trycket ökar på den ena så tar de andra spjärn.
En dykdalb i Tyskland.
För oss symboliserar denna dykdalb de tre delarna för en finansiell plan. Man behöver en livskompass, en plan där man kan testa olika scenarion och man behöver en finansiell strategi, t.ex. det vi gör med Lysa.
Så vi hade den första omgången i Augusti och det blev jättekul. Vi var 20 deltagare med fem gifta par och 10 enskilda individer. Det var fantastiskt roligt. Först hade vi en heldag med livskompassen där man definierar sina värderingar och vad det är som är viktigt för mig. När man gjorde det som par så insåg man att gud, det där har jag inte tänkt på är så viktigt för dig. Den andra dagen gick vi bananas på Excel.
Den roligaste upplevelsen var en kvinna som sa att hon har som dröm att när hon fyller 65 så ville hon åka till Galápagos. Hon sa jag vet inte riktigt om det funkar, men vi la in det i mallen att när hon fyllde 65 skulle hon åka till Galápagos.
Men i min pimpade Excel-fil la den till Galápagos varje år från att hon var 65 upp till 100 av misstag. Det coola var att hennes ekonomi i det scenariot höll för det. Hon blev så klart väldigt entusiastisk över att hon skulle kunna åka till Galápagos varje år!
Finansiell rådgivning: ”Det kommer gå bra för dig”
Jan: Vi har många gånger en bild av vår ekonomi som är annorlunda än vad verkligheten är. Det är för att det är så enkelt att använda ekonomin som en ursäkt. Det är Moas tes. Att inte ha råd eller tänk om det går åt skogen eller jag ska göra så här och vem blir jag om min ekonomi nu är så bra.
Det är samma sak som när du slutade jobba på universitetet och du sa till mig att du inte hade doktorerat för att bli en hemmafru. Eller att det var jobbigt när folk frågade dig vad du skulle göra när Elsa började skolan.
Caroline: Ja, men det är fortfarande jobbigt. ”Vad gör du nu för någonting egentligen?” Jag bara: ”Inget.” Du har rätt. Det kanske är så att de flesta av oss inte har så himla bra koll på ekonomin egentligen, vare sig utgifter eller hur det kommer se ut framgent om jag fortsätter spara så här.
Jan: Framför allt framgent. Om man gör som vi gjorde i Livsplanskickoffen och man tittar på det 30, 40 eller 50 år framåt. Eller vad man borde göra för att få ett riktigt bra liv om två år eller om 10 år. Sedan hade vi en annan deltagare som var ung, typ 20, som sa:
”Shit, jag har lagt in typ alla negativa påståenden att avkastningen inte kommer vara 7% på aktier och att jag inte kommer få en så hög lön som jag kommer få när jag är klarpluggad och det kommer ändå bli en massa pengar här.”
Det var sjukt roligt.
Jag ska inte gå in för mycket på det, men när jag jobbade med de här finansiella rådgivarna så tog en av våra klienter med sig att vi hade skrivit: ”Det kommer gå bra för dig.” Vi skrev det i analysen. Du har en god ekonomi, du har tagit bra beslut och när vi tittar på det framgent så kommer det att gå bra för dig. Sedan hörde jag på omvägar, eftersom vi har lite samma umgänge, att den här personen hade sagt till sina kompisar:
”Det kommer gå bra för mig. Jag har papper på att det kommer gå bra för mig från en finansiell rådgivare.”
Så det är lite roligt. Det blir fantastiskt. Vi kommer köra en kickoff i Januari i Stockholm och sedan kanske i Augusti nästa år också. Jag sätter en länk om man tycker att det var kul. Det var en idé som kom fram mitt i ett poddavsnitt, som sedan blev någonting och som nu har skapat skillnad för andra människor.
Eric Strands förutsägelser
Jan: Om vi tittar på hur det gick med Eric Strand och hans förutsägelser. Eric Strand är fondförvaltare som är expert på guld, silver, ädelmetaller och greentech. Han är även filosof och han har varit hedgefondförvaltare. Han säger att en duktig hedgefondförvaltare har alltid egna åsikter. Man går inte på alla andras.
När man har träffat Eric så är man alltid lite smartare, eller jag känner mig alltid lite smartare efter att ha träffat honom. Ibland kan det också kännas lite jobbigt, för han kastar ljus på vissa saker som kan vara jobbiga att titta på. Det är de människorna man har som mest värde av.
Han är den gäst som har varit här flest gånger och som är mest populär hos er följare. Varje gång han kommer tillbaka är det en massa frågor. Han har varit med på vår Patreon två gånger och 95% säger att de vill att han ska komma tillbaka igen. Han har gjort helt galna förutsägelser.
Vi träffade honom 2019 och då sa han att han trodde att den bästa portföljen framgent kommer vara 50% aktier och 50% guld utan räntor. Kollar vi då vad som har gått bra 2020 så har guld gått bra, aktier har gått bra och räntor har gått sådär. Jag kommer ihåg att jag mådde så himla dåligt när han sa det.
Sedan intervjuade vi honom mitt i brinnande Coronakris och så frågade jag: ”När tror du att detta går över?” Då sa han:
”Till midsommar är Corona över på börsen.”
Eric Strand
Inte i verkligheten, men på börsen. Mycket riktigt, till sommaren är det över. Så trots att jag vet bättre så tänker jag att nästa gång kommer jag lyda vad han säger.
Caroline: Hur kan han veta allt det här? Vilken kristallkula är det han tittar i?
Jan: Ja, vi måste prata med honom om det. Och hans fond, den där AuAg SilverBullet, som han har pratat om som Sveriges mest riskabla fond, bara i vår portfölj har den gjort över 80% i år. Eric Strand kommer tillbaka om några veckor och han har haft helt galna förutsägelser, vilket ska bli kul att prata med honom om. Tesla-blankningen har vi pratat om, så det är inte så mycket mer att säga.
Lyckade börsintroduktioner på Patreon
Jan: Jag tänkte faktiskt göra en puff för Patreon. Det är vår RikaTillsammans-community. Detta började vi med för ett år sedan och det var lite knaggliga steg och vi skrapade knäna men i Januari, när jag vid ett tillfälle av genidrag tänker:
”Vet du vad, tänk om inte jag behöver lista ut vad vi ska göra i RikaTillsammans-community. Tänk om jag frågar de som är med i communityn vad de vill göra?”
Då kom det en massa bra förslag och sedan dess har vi försökt göra så många av de grejerna som föreslogs. Det har varit så himla coolt. Vi har haft digitala FikaTillsammans-möten via Zoom, som är typ som live poddar där vi har haft frågor och svar. Vi har haft med gäster som t.ex. Eric Strand, Lysa, Andreas och Henrik och en massa olika människor. Sjukt uppskattat.
Så det är som en live podd, alltså som det här avsnittet fast det är live och man kan vara med och påverka innehållet. Eller så kan man bara lyssna med och det märks att vissa står och diskar. Vi har haft teman på våra FikaTillsammans också.
Vi hade ett tema kring företag och företagande och investeringar via företag. Det var flera deltagare som sa att så här gjorde jag med mitt företag och delade med sig av sina erfarenheter. Jag lärde mig också saker så det var jättekul.
Ett annat önskemål var börsintroduktioner. På bloggen här brukar vi ge en eller två börsintroduktioner som är riktigt säkra, typ Genova som vi publicerade i Juni. Vi tipsade om Pexip i Patreon-communityn och Train Alliance också. Jag tror att vi har ett ganska bra track record. De som har varit med har tjänat en del pengar.
Sedan har vi gjort saminvesteringar. Ibland dyker det upp bra investeringar men de är för stora för att en person ska kunna göra dem. Då har vi gått ihop och gjort de här investeringarna i onoterade bolag, vilket också har varit härligt. Det är liksom RikaTillsammans på riktigt.
Caroline: När kommer vi veta hur det har gått för den första saminvesteringen vi gjorde?
Jan: Det är om ett år. Då gick vi in i ett bolag som ska börsnoteras under 2021, som egentligen skulle noteras 2020 men på grund av pandemin drog de i handbromsen, så det ska göra det nästa år istället.
Sedan har vi extramaterial. Just nu hade vi t.ex. det här avsnittet om livförsäkringar och testamente och vi har ett bonusavsnitt med Allmänna Änke- & Pupillkassan som vi ska släppa. Men vi tog kontakt med en jurist och vi har jobbat fram vårt eget testamente och vi har jobbat fram ett annat juridiskt avtal som vi tror att många kommer ha glädje av.
Det kommer vi också lägga på Patreon. Det är massivt värde. Vi har också frågor och svar, anslag, veckans info och en massa annat. Det blir som ett extra avsnitt i månaden som inte kommer ut på bloggen i vanliga bloggen. Man kan gå in på Patreon.com/RikaTillsammans om man är intresserad av det. Det finns en länk i beskrivningen.
Höstens kommande avsnitt
Jan: Vi ska runda av strax, men vi ska prata lite snabbt om kommande avsnitt nu under hösten. Nästa vecka tror jag att det kommer bli två avsnitt med Hypoteket om Bolån. Vi gjorde ett avsnitt i vintras, avsnitt #130 om bolån, som blev väldigt uppskattat. Väldigt, väldigt många sänkte sina bolånekostnader och sina räntor.
Vi delade med oss av det här tricket med att begära ut ett amorteringsunderlag för om man gör det så vet banken att man kommer lämna och då erbjuder de ofta en lägre ränta. Vi pratade lite om de här bolåneinstituten, typ Stabelo och Hypoteket. Då konstaterade vi att de är inte lika säkra som banker och då mailade faktiskt en av grundarna till Hypoteket och sa att det var ett jättebra avsnitt, men att det var vissa saker de skulle vilja förtydliga.
Så i somras träffade vi Dag Wardaeus och han fick läsarfrågor som vi spelade in. Jag tror det var 50 läsarfrågor och vi pratade om allt som har med bolån att göra och vi pratade även om hur det går till i bakgrunden när en bank lånar ut pengar. Alltså, det här med säkerställda obligationer och bolånefonder och lite ett svar på den här frågan om banker verkligen skapar pengar.
En bra repetition inför nästa vecka är att se avsnitt #130 om du inte har gjort det ännu. Och man behöver inte förbinda sig till något, utan man kan begära ett amorteringsunderlag eller kolla runt och se vad man får för erbjudanden.
En av de grejerna vi gjorde när vi förberedde avsnitt #130 var att om man då sparar, alltså man kan spara flera tusen varje år. Om man sedan dessutom investerar de pengarna eller amorterar extra så kan det bli flera hundra tusen kronor på sikt.
Det är få ekonomiska beslut som man kan spara eller tjäna så mycket pengar på som att förhandla ner sin bolåneränta och sedan investera de pengarna och göra det över ett antal år. För då blir det ränta på ränta på två håll.
Det blir sjukt häftigt. Så, se eller lyssna gärna på avsnitt #130 inför nästa veckas avsnitt med Hypoteket. Eric Strand kommer tillbaka nu under hösten. Andreas Brock och Henrik Milton från Coeli kommer tillbaka. Vi jobbar på att få tillbaka Magnus Alfredsson från Proethos för att prata om hållbarhet. Vi har också ett avsnitt till om Allmänna Änke- & Pupillkassan. Det är mycket roligt som kommer.
Vad skulle DU vilja att vi gjorde tre minuters avsnitt om?
Jan: Jag har fått feedback på att vissa av våra avsnitt kan vara lite långa, så jag och Caspian har diskuterat att vi ska göra treminutersavsnitt. Av någon anledningen så hamnade jag på amerikanska marinkårens hemsida och de har ”The Marine Minute” och jag tyckte att det var ganska coolt. Jag ville kolla hur man gör armhävningar. Det verkade vara en bra idé att lära sig utav de bästa!
Caroline: Då måste man koka ner någonting så att det blir väldigt användbart och sedan ger vi ut det i tre minuter.
Jan: Ja, eller jag kommer ge ut det för du kommer inte vara med. Men min poäng är:
Vad skulle du vilja att vi gjorde tre minuters avsnitt om? Vilka frågor tycker du att vi ska ta upp i de här tre minuters avsnitten?
Då tänker jag att då kan man välja mellan treminutersavsnitt och en och en halv timme. Jag tänker t.ex. att vi har ett avsnitt som heter ”Spara, amortera eller belåna”, som är typ en timme och fyrtiofem minuter. Då tänker jag att man kan göra samma sak. Ska man spara, amortera eller investera? Då gör man det på tre minuter. Men då blir det inte med studier och i detalj, utan bara sammanfattningen. Men vi kan prova det.
Om du tycker att det verkar som en bra idé får du gärna kommentera vad du skulle vilja att vi tog upp. Sedan vill jag faktiskt göra två shout-outs. Det har vi aldrig gjort förut, men i förra avsnittet, när vi gjorde de här 39 livsråden, så sa jag att det var Caspian vår kollega som hade kommit med tipset och skickat oss en länk med en annan som hade fyllt år som hade gjort det.
Men när Caspian klippte ihop avsnittet så sa han att det inte var han, så jag fick leta fram vem det var. Det var en läsare, Elin Ross, och hon är med i Patreon-communityn också. Så tack, Elin, för inspiration till två jätteviktiga avsnitt, som jag dessutom har tänkt göra jättelänge men inte har kommit till skott med. Så, tack så mycket Elin Ross.
En shout-out också till Jakob och Carolina Lilja, som brukar lyssna på våra avsnitt och har tipsat till väldigt, väldigt många andra. När ni sitter där på flyget och lyssnar på våra avsnitt så uppskattar vi det jättemycket. Sedan avslutningsvis tänker jag att det kommer lite överraskningar.
Vi har en liten tipslåda med grejer som händer under hösten, som jag tror att du som läser och lyssnar och tittar kommer uppskatta. Tack så hemskt mycket, så ses vi nästa vecka då det blir Hypoteket.
Vill du ha artiklar som den här till din inkorg?
En gång i månaden skickar vi ut vårt nyhetsbrev, som självklart är kostnadsfritt, med bloggens bästa artiklar och tips. Dessutom får du de guldkornen från 10+ års bloggande i ett par välkomstmejl. 👍
Avsnittet Hur gick det sedan? | Uppföljning av ett par gamla avsnitt dök först upp på RikaTillsammans.