Quantcast
Channel: RikaTillsammans
Viewing all 758 articles
Browse latest View live

Gottodix och Joel Bladh recenserar boken ”Gör ditt barn rikt”

$
0
0

Ingen människa har någonsin blivit framgångsrik på egen hand. För mig handlar det många gånger om att ta inspiration och bygga vidare på sådant som andra har gjort före mig. Några av de som jag följer aktivt är två bloggrannar i form av Gottodix och Joel Dahl och nu har de båda recenserat min bok ”Gör ditt barn rikt”.

För dig som är ny på bloggen så släppte jag boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet” för några veckor sedan. Du kan läsa mer om den här:

Gottodix: ”Gör ditt barn rikt – En modern klassiker”

Jacob ”Gottodix” inleder på sin blogg sparskolan.se:

Kloka, självständiga och med alla möjligheter i världen. Så vill vi rusta våra barn inför att de kliver ut i världen. Synd då att området ekonomi och sparande kan kännas så svårt att många vuxna blundar för det. Onödigt, för nu finns boken du borde läsa på näthandlarens hyllor. [..] För mitt övergripande omdöme är att den här boken är verkligen en riktig pärla.

Det gjorde mig glad för att det är precis det här vi ville uppnå. Att göra ekonomi i sammanhanget av barn enkelt. Dessutom ville vi ge konkreta råd och tips på vad man kan göra.

Det jag gillar är den uppriktigt utforskande formen kombinerad med anslaget att diskutera relationen barn-vuxna-ekonomi i en ton som är, ja, vuxen. Boken är inte mästrande och eller förenklat. Det här är en bok som i ordets bästa bemärkelse är folkbildning men därtill en filosofisk och psykologisk undersökning av våra tankar om föräldraskap, konsumtion och livsval.

Han skriver vidare mer om sina egna tankar kring föräldraskap eftersom han också har två söner. De delarna i artikeln är också mycket läsvärda. Han skriver vidare:

Om vi nu tar ett föräldraperspektiv och helt bortser från viktiga saker som pokemonkort – vad är bättre att barnet använder sina pengar till en pianolektion eller till att spara i en indexfond till körkortet? Det är när de här frågorna poppar upp som Gör ditt barn rikt tar steget från bra till pärla. För just som jag som läsare sitter och tänker ”tycker han jag” så svarar Bolmeson och Söderberg att det bara är deras åsikt. Sedan vidgar de perspektiven och tar med hjälp av forskningen stöd i de frågor vi som föräldrar måste reda ut om vi inte vill att våra barn ska växa upp i den ekonomiska nihilism som många av oss faktiskt landar i.

Jag blir verkligen så himla glad att den här delen i boken lyfts fram. För jag sitter verkligen inte på några svar och gör definitivt inte rätt i alla situationer. Det kluriga är många gånger att ställa sig rätt frågor. Några av frågorna som vi tar upp i boken är:

  • Hur skapar vi en öppen miljö med högt i tak där vi som familj kan diskutera ekonomi och pengar öppet?
  • Hur ska barnen få tillgång till sina pengar?
  • Vilka är våra egna värderingar och attityder kring pengar?
  • Vad kommunicerar vi kring pengar?
  • Hur vill vi strukturera barnens inlärning kring pengar och ekonomi?
  • Hur ska vi förhålla oss till och hantera barnens olikheter i hanteringen av pengar? Efter utvecklingsbehov i livet, personlighet, behov eller något annat?
  • Hur ska vi förhålla oss till reklamens påverkan och det grupptryck som barnen utsätts för när det kommer med sina önskningar om köp?

Slutligen skriver han:

Rakt igenom läsvärt och tror jag för de flesta som vill komma igång mycket värdefullt. Det dessutom oavsett om komma igång betyder se till att tillräckligt mycket sparas på ett klokt men enkelt sätt eller om det betyder öppna dörren till ett nytt intresse hos dig eller dina barn.

Läs hela recensionen på hans blogg:

Joel Bladh om boken ”Gör ditt barn rikt”

Joel är författare till boken ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” som jag uppskattade väldigt mycket. Han skriver på sin blogg ”Bygg en förmögenhet”:

Boken är bredare än titeln tycker jag, innehållet handlar mycket om ett större förhållningssätt och attityder så även den utan barn kan ha behållning av att läsa den. 

Precis som innan blir jag jätteglad att Joel fångar det här. För precis som jag skrev i en läsarfråga häromdagen, det spelar ingen roll om man sparar långsiktigt till sig själv, pensionen, barnen eller barnbarnen. Samma sak när det gäller attityder och förhållningssätt. Framgångsrika attityder för barnen lär ju vara framgångsrika även för oss vuxna. Det är ju dessutom på nivån att vi inte kan ge bort något som vi inte själva har.

Boken målar upp en lite dyster framtidsbild som en absolut anledning till att börja spara, författarna menar att vård och utbildning kommer börja kostar i framtiden (lite väl dystopiskt), men unga som inte har råd med insatsen till sitt första boende är däremot en realitet i våra storstäder redan idag. Likaså att pensionsåldern sannolikt höjs i framtiden. Så visst finns det massor av ”tvingande” skäl att börja även om jag hellre fokuserar på de positiva möjligheterna (ångest gör sällan någon ny miljonär). Däremot instämmer jag fullt ut att det är direkt nödvändigt med ett ekonomiskt självförtroende och en god självkänsla när det gäller pengar.

Jag har själv mycket tankar om det här stycket. Jag ser inte mig själv som någon dystopisk person, snarare en realist som har väldigt lätt för att se var kejsaren är naken. Tittar vi på vården så har de flesta i min umgängeskrets redan privata sjukvårdsförsäkringar för att tilliten till kvaliteten i det offentliga inte är lika bra eller går lika snabbt. Utbildning är fortfarande gratis i Sverige men kvaliteten sjunker och utomlands är det ovanligt. Pensionsåldern måste höjas i framtiden, det pekar alla undersökningar på även de som genomförts av regeringen. För mig har det många gånger varit en drivkraft att jag har inte så stor tillit till att jag själv t.ex. kommer att få en pension från staten. Jag tror att jag behöver ta ansvar för det själv.

Tillbaka on-topic. Joel skriver vidare:

Att ge sig in på området barnuppfostran är givetvis inte enkelt, det är ganska laddat, något jag själv upplevde när jag skrev min bok om barn och pengar. Jag kan uppleva att det ibland blir lite väl mycket predikan men samtidigt är jag i de allra flesta fall helt enig med författarna. Jag kan tänka mig att en del läsare får en tuff läsning då mycket av ens egna bild sätts på prov och det är ju själva syftet så en modig eloge till Jan och Charlie! Det märks att båda författarna verkligen brinner för ämnet.

Tittar man på bokens olika delar så skriver han:

Man kan säga att första halvan av boken är resonemang kring förhållningssätt, läropengar och konsekvenser av val och den andra halvan grundligt faktamässigt motiverar varför man bör investera sina pengar och mer konkret visar på hur sparande och investerande kan gå till. Personligen uppskattar jag första halvan mest då den andra halvan är sådant jag redan snöat in på. Resonemang, anföranden och sticka-ut-hakan-påståenden tycker jag är intressantast medan jag tror att den genomsnittlige läsaren mycket väl kan tycka tvärtom och få mest behållning av de konkreta tipsen. [..] Jag älskar den här typen av resonemang, helt klart sätter allt för många ”Svenssons” på sig skyddskåpor kring sin egna ekonomi och ägnar den allt för lite intresse vilket är synd då den är så pass stor del av livet.

Det som jag tyckte var kul att han skrev vad han tog med sig i punktform:

  • Trix för hur man kan stärka barnens självkänsla och vinnarskalle.
  • Så medvetna frön för att senare kunna föra spännande samtal.
  • Inte utbilda ihjäl ett intresse.
  • Att omgivningens förväntningar påverkar en starkt och hur man kan dra nytta utav det.
  • Sätt att hitta ditt barns valuta.
  • Incitamentsdrivna arvoden till barnen. De kan identifiera problem, föreslå lösningar och få ersättning för det.
  • Nyfiket följa upp och fråga barnet om hur de spenderar vecko-/månadspeng utan pekpinnar.
  • Dela upp och öronmärks pengen för olika delar (konsumtion/välgörenhet/spara-investera).
  • Introducera antal timmars lek/krona, vad man får för pengarna.
  • Stimulera sitt barns företagsamhet med konkreta tips.
  • Träna barnet på uppskjuten belöning.
  • Det enda som skapar resultat är att göra något eller inte (dvs att upphöra med vissa saker för att få ett annat resultat).
  • Ordet ”hotivation” tyckte jag var klockrent!

Det roligaste med listan är att den är lite annorlunda från vad andra har skrivit. Det visar att vi på många sätt har lyckats med målet att ge en bred bild.

Köp boken via Adlibris

Du kan köpa boken i de flesta välsorterade bokaffärer, inte minst Akademibokhandeln. Jag själv brukar köpa dem via Adlibris där den är billigast mig veterligen:

Relaterade artiklar

Inlägget Gottodix och Joel Bladh recenserar boken ”Gör ditt barn rikt” dök först upp på RikaTillsammans.


Better Globe-resa till Kenya och Uganda sommaren 2017

$
0
0

En av de resor som mest har förändrat mitt liv var när jag och Caroline bestämde oss för att åka till Kenya och Uganda 2008 med Better Globe för att se trädplantagerna med egna ögon och inte minst träffa människorna därnere och se om Better Globe verkligen var så bra som det lät.

Den resan var på många sätt den bästa och värsta resan jag har varit med om. Jag har rest mycket, men fram tills dess hade jag aldrig sett fattigdom på det sättet. Många som har rest på landsbygden i Afrika säger att antingen blir man förälskad i landet och kommer tillbaka gång på gång eller så vill man aldrig mer besöka stället. För mig hände det förstnämnda. Sedan första resan 2008, har jag rest i Kenya 2012 och sedan ytterligare två gånger 2015 och jag är väldigt sugen på att åka i år igen.

Jag har skrivit mycket om Better Globe på bloggen eftersom det är ett projekt som ligger mig så nära om hjärtat. Man investerar sina pengar på ett långsiktigt, hållbart och framförallt etiskt sätt. Pengarna gör nytta och man gör det som på engelska brukar kallas för ”impact investing”. Att man dessutom inte förlorar något på det avkastningsmässigt, snarare tvärtom, är enligt mig fantastiskt. Samtidigt brukar den vanligaste kommentaren jag får när jag pratar om Better Globe – ”Hur kan du rekommendera köpa träd, du som har så sunda åsikter i vanliga fall?

  • Better Globe en introduktion och sammanställning för dig som är intresserad av att göra gott och tjäna pengar samtidigt

Jag ska vara helt ärlig. För mig handlar Better Globe minst lika mycket om en investering med hjärtat som med hjärnan. Kanske lite för mycket med hjärtat eftersom jag har frångått min egen regel om att max ha 5 till 10 procent av mitt kapital i en enskild investering. Men efter att ha köpt träd sedan 2007 fått en mycket god avkastning i flera år så känner jag mig trygg i investeringen.

Skillnaden som gjorde skillnaden var faktiskt Better Globe-resorna. Det var då det landade inom mig och jag kunde känna:

Det finns ingen garanti för att det kommer fungera, men jag kan i alla fall vara 100 procent trygg i att pengarna gör nytta redan idag. Jag kan också tryggt vila i att det inte är någon bluff eller låter för bra för att vara sant.

Det var då jag också började betrakta det som en investering och inte en spekulation. Du kan läsa mer om mina reseskildringar nedan:

Men för att komma till det viktigaste – årets Better Globe-resa!

Årets Better Globe-resa 2 juli till 17 juli

Better Globe-resan i år går i början av juli för att passa med semestrar och verksamheten nere på plats. Avresa sker den 2 juli och hemkomst sker den 17 juli. Under de 14 dagarna kommer man bland annat besöka både Kenya och Uganda:

  • Kiambere-plantagen
  • Bönderna som planterar träden för Better Globes räkning
  • Mikrolånbanken i Mboti
  • Den av Better Globe renoverade skolan i Mboti
  • Test-plantagen i Kibwezi
  • Better Globes huvudkontor i Nairobi
  • Child Africas huvudkontor i Kampala
  • Skolan vid ekvatorn och i Kabale
  • In-vitro laboratorium utanför Kampala

Det kommer även bli stopp för trevligheter såsom en safari-lodge i nationalparken Tsavo i Kenya och Lake Bunyonyi i Uganda. Det är i stort sett samma Better Globe-resa som jag har gjort tidigare så jag kan verkligen gå i god för den. Samtidigt ska jag också vara rak med att det är en tuff resa. Det är mycket bussåkande, maten på landsbygden är okej men inte fantastisk och bland annat elinstallationerna på hotellrummen lämnar en del att önska.

Duschmunstycke på ett hotell på en Better Globe-resa

Samtidigt kommer man bära med sig minnen från Better Globe-resan hela livet. För mig handlar det mycket om människorna som är fattiga på riktigt (inte relativt fattiga som vi pratar om i Sverige) samtidigt som de är generösa, lyckliga och verkligen inte synd om. Det ger många gånger perspektiv till en själv. Har vi verkligen kommit så himla mycket längre här i väst?

Sedan är där faktiskt ett antal områden där de är mycket längre i utvecklingen än vad vi är. Särskilt eftersom de många gånger gör tekniksprång som vi inte kan göra – t.ex. mobila betalningar, 4G-täckning och en del andra saker.

Återkom till mig om du vill åka

Eftersom där inte var någon resa förra året så fanns det en väntelista till årets Better Globe-resa. Det gjorde att resan blev överbokad innan Better Globe ens hade gått ut med informationen. Det gjorde att Better Globe nu har ordnat med en buss till och där är 18 av 40 platser lediga. Min misstanke är att dessa kommer att gå åt rätt snabbt. Hör av dig till mig om du är sugen att åka så kan jag boka din plats.

Resan är inte billig, den kostar 3 750 € men då ingår också i princip allt. Alla resor ingår, all mat ingår, alla övernattningar ingår. Jag brukar säga att allt förutom alkoholhaltiga drycker, nöje och visum-avgifter ingår. Den ligger således i paritet med liknande resor som går över 14 dagar med i princip all-inclusive.

Jag kan också dela med mig av lite tips och liknande innan du åker. Jag har ännu inte riktigt bestämt mig om jag ska åka på årets Better Globe-resa. Mars månad har ännu inte passerat och jag har redan varit fyra veckor i Thailand och en vecka i Åre. Dessutom ska jag till London för att delta på ett Tony Robbins event i april så det skulle vara skönt med en sommar hemma.

Relaterade artiklar

Inlägget Better Globe-resa till Kenya och Uganda sommaren 2017 dök först upp på RikaTillsammans.

Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv

$
0
0

Dagens läsarfråga handlar om vilka fonder man kan välja till sin tjänstepension som ligger hos SEB Trygg liv. Då jag råkar ha en tjänstepension hos SEB så har jag funderat en del på den frågan själv.

Jag fick nedanstående fråga häromdagen:

Har läst dina rekommendationer på pensionsfonder, men kan inte se några av SEBs PPM fonder bland dem. Har du någon av SEBs som du tycker är vettig i jämförelse med de du har med. (medelrisk typ). De jag kan välja på är de som finns här i fondlistan. Kan ej byta till annat än dessa genom mitt jobb)/mvh Mikael

Som jag skrivit många gånger tidigare så ogillar jag bankernas tjänstepensionslösningar eftersom de är intvingande i deras fondlösningar. Det är som att man väljer att för alltid handla på ICA och i deras utbud trots att någon affär egentligen har varor som man själv gillar betydligt bättre. Det första tipset för dig som läser det här är således – om möjligt, flytta din tjänstepension till Avanza eller till Nordnet.

Mina fonder hos SEB Trygg liv

Tyvärr känner jag väl igen mig i frågan som Mikael ställer ovan. Jag själv har gått genom SEBs fondutbud, både framlänges och baklänges. Det som jag till slut hamnade – mot min rådgivares uppmaning – var följande fonder:

Fondnamn Andel %
Lannebo Småbolag 20 %
SEB Usa Indexfond – Lux 20 %
SEB Sverige Indexfond 20 %
SEB Etisk Global Index – Lux 40 %

Anledningen till att jag valde ovanstående fonder är för att de är – trumvirvel – indexfonder! Det är fonderna med lägst avgift som är bredast i deras utbud. Avgifterna ligger på 0,40 procent vilket är bra i förhållande till deras övriga fonder. Däremot är det uselt jämfört med fonder som du kan få hos Nordnet / Avanza där globalfonderna ligger ner mot 0,2 procent, Sverige-indexfonden kan du få för 0 procent och USA indexfonden kan du få för under 0,1 procent.

Anledningen till att jag tjatar om avgiften och procenten är att det är en av de faktorer som kommer att ha allra störst påverkan på din avkastning. Särskilt över långa tjänstepensionsperioder – i mitt fall ska pengarna stå där minst 20 år (tills jag är 55 år) eller kanske till och med 30 år. Det är därför jag också har valt tillgångsfördelningen 100 procent aktier. Man skulle kunna argumentera för att det är bättre med en 90 procent aktier och 10 procent ränte-fonder men jag ville hålla det enkelt. Dessutom har jag mycket räntefonder på andra ställen.

Så för att sammanfatta, precis som vanligt gäller att:

  • Tidshoristonten bestämmer risknivån.
  • Som tumregel använder jag 10 % aktieinvesteringar per år man ska låta pengarna arbete. I det här fallet 10+ år och då blir det 100 procent aktier
  • Välja breda och passiva indexfonder (utan aktiva förvaltare) med låga avgifter (helst under 0,40 procent)
  • Månadsspara regelbundet oavsett vad marknaden gör och rådgivarna säger
  • Flytta till Avanza / Nordnet så fort det blir möjligt

Ett sista tips – du kan ofta kontakta Avanza / Nordnets kundtjänster för att få hjälp med att flytta pensioner till dem. Ofta vill de bara ha en informationsfullmakt och sedan kollar de upp allting utan kostnad.

Relaterade artiklar

Inlägget Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv dök först upp på RikaTillsammans.

Tips på två bra Facebook-grupper om privatekonomi

$
0
0

Även om jag älskar bloggformatet så är det väldigt mycket envägskommunikation. Därför är jag med i ett antal grupper på Facebook och jag tänkte dela med mig av de som jag tycker är bäst inom det här området.

Det två grupperna som jag skulle vilja rekommendera är

Den första gruppen Economista är en grupp av kvinnor för kvinnor som gillar aktier och privatekonomi. Jag är själv inte medlem, även om jag brukar snegla in via min frus och mina tjejkompisars konto. Där är bra diskussioner och inte minst delar många generöst med sig av både tips, inspiration och annat matnyttigt

Den andra gruppen Aktier är mer hard-core ”aktier” och där är många långa trådar om olika bolag, investeringar och liknande. Jag är själv medlem i den. Jag har dessutom deltagit i en AMA (”Ask Me Anything”) i den gruppen som arrangerades av deras administratörer.

Känner du till fler bra grupper på Facebook? Dela gärna i kommentarna. Tack!

Inlägget Tips på två bra Facebook-grupper om privatekonomi dök först upp på RikaTillsammans.

Fem saker att lära från Fingerprint-kraschen på -31 % idag…

$
0
0

När jag satt och slösurfade ikväll upptäckte jag att aktien Fingerprints hade rasat med över 30 % på en dag till följd av en vinstvarning. Jag har verkligen empati med de som förlorade en hel del pengar idag.

Även om jag bara investerar i fonder följer jag ändå börsen med visst intresse, inte minst för att hänga med. Jag har i många år varit fascinerad över Fingerprint och dess utveckling. Framförallt hur människor verkligen har varit antingen 100 procent för Fingerprint eller 100 procent mot. Det har varit svårt att före en civiliserad diskussion. Inte minst i sociala medier. Det är i och för sig inte så konstigt om man tittar på aktiens initiala utveckling:

Det var många som pratade om hur den har gjort många sparare till miljonärer. Inget konstigt med det. Men sedan dess har många saker hänt, polisutredningar, anklagelser för insiderhandel och idag vinstvarning som fick aktien att störtdyka.

Fingerprint 2017 nedgång

Jag har ingen aning om hur det kommer gå i framtiden för Fingerprint och är egentligen ganska ointresserad av det också eftersom den inte ingår i min strategi. Däremot har jag varit med om liknande nedgångar tidigare och jag tänker att där är några tumregler man bör vara medveten om när man investerar i aktier. Man behöver bränna sig ett par gånger för att lära sig det här (eller jag behövde i alla fall).

Lägg inte alla äggen i samma korg

Det här är inget ovanligt när det gäller aktier och visar på vikten av att diversifiera (inte lägga alla äggen i samma korg).

Tyvärr är det många av de ca 40 000 aktieägarna i Fingerprint som bara har haft den här aktien i sin portfölj. Dessa har sannolikt haft en dålig dag idag. Det här är en av anledningarna till att jag är en så varm förespråkare för att diversifiera. Ett sådant här ras kan också träffa ett enskilt tillgångsslag (t.ex. aktier) och därför rekommenderar jag riskspridning i minst två olika tillgångsslag såsom aktiefonder och ränte- och obligationsfonder. I RikaTillsammans-portföljen har jag till och med fyra olika tillgångsslag med Better Globe och mitt boende är det ytterligare två.

Hissen går snabbare ner än den går upp

Jag hör hela tiden historier om folk som har gjort lysande affärer i allt från BitCoin, Fingerprint och andra saker. De har tjänat så mycket pengar att de nu har satt allting i dessa affärer. När jag hör detta ryser jag många gånger för jag brukar tänka på när jag spelade golf. Jag lärde mig ganska snabbt att jag kan slå fyra perfekta utslag för att sedan putta fyra gånger och då spelade de första slagen ingen som helst roll. Översatt till marknaden – det spelar ingen roll hur många procents uppgång du har haft när det väl börjar rasa.

Procentuella nedgångar utgår från det senaste priset och tar med sig hela uppgångar i ett svep. Ta följande exempel:

  • Utgångspris: 100 kr
  • Ökning med 30 % => 130 kr
  • Ökning med 50 % => 195 kr
  • Minskning med 40 % => 117 kr

Den sista minskningen på 40 procent sopar ju undan hela uppgången på 50 % och den äter dessutom upp en del av den initiala uppgången. Än värre är det med investeringar där man kan förlora hela insatsen. Då spelar ju inte någon som helst uppgång roll eftersom -100 % alltid är 0.

Spelet sker inte på lika villkor

Återigen kan man också konstatera att på börsen spelar man inte på lika villkor. Under den senaste tiden har antalet personer som har blankat (=spekulerat i nedgång) aktien ökat flerfaldigt. En siffra jag såg under dagen var att uppemot 20 % av aktierna vara blankade. Det är enorma siffror och enligt mig ett ganska tydligt tecken på att den här informationen var ute hos ”proffsen”.

Dessutom ska det också bli intressant med en eventuell insider-utredning eftersom i princip alla ledande personer har sålt av de senaste månaderna. Jag har många gånger tänkt på det där med information i ledande positioner. Har man en ledande position i ett bolag som jag har i mina egna, så har man ju full koll på ekonomin, försäljningen och inte minst prognoser. Det måste vara en oerhört påfrestning att äga aktier och veta att man kommer krascha in i en bergvägg. Lockelsen att sälja av och köpa tillbaka senare måste vara enorm och det finns många sätt att göra det utan påföljd. Dessutom är ju den svenska ekobrottsmyndigheten notoriskt usel om man tittar på de senaste årens utredningar och åtal.

Cut your losses short

En av grundreglerna är att inte kasta bra pengar efter dåliga. Har man haft fel så handlar det om att göra sig av med sin position så fort som möjligt – så osentimentalt som möjligt. Jag skulle därför inte bli förvånad om det är proffsen som har sålt hela sina innehav idag. De vet att sådana här nedgångar ingår i spelet medan småspararna kommer att stoppa huvudet i sanden. Sannolikt kommer även en hel del småsparare nu att köpa på sig aktien eftersom den är ”billig”. Det ska bli spännande att se om antalet aktieägare kommer att öka från dagens 38 642 st på Avanza.

Investerar du för att tjäna pengar eller ha roligt?

En av de frågorna som tenderar att provocera mest är när jag frågor folk om de handen på hjärtat investerar för att tjäna pengar eller för att få uppleva spänning och en känslomässig resa. Jag ska vara helt ärlig, det är få saker som är så roliga att få berätta ”krigshistorier” för andra om sina affärer. Både affärer där man har tiotaggare (flera hundra procents ökning), stora avkastningar på kort tid men också om sina spektakulära förluster som dagens. Det är ofta samma personer som loggar in på sin depå dagligen för att få kicken av ökningen eller mår dåligt av förlusten.

Jag har själv varit där. Till och med på nivån att min kväll avgjordes 1945 när jag på Rapport fick höra om index hade gått upp eller ner. Hade det gått upp var det en bra kväll, hade det gått ner var det en dålig kväll. Det är inte sunt – och det var en av anledningarna till att jag slutade. Min insikt på senare är att man kan vara med på resa med en bråkdel av pengarna. I perioder har jag haft en ”variabelportfölj” eller ”lekportfölj” som jag har kallat det där jag har lekt med aktier, men min huvudsakliga portfölj har varit enligt modellportföljerna här på bloggen.

Att investera ska vara så tråkigt som man somnar. Annars gör man något fel!

Vill man ha spänning så finns det betydligt bättre saker än aktier att ägna sig åt. Eller, åtminstone betydligt billigare. :-)

Hitta alltid guldkornet!

Avslutningsvis, jag har empati med de som förlorade mycket pengar idag och jag hoppas att de verkligen hittar guldkornet av feedback som de fick idag. Eller som den klassiska historien lyder:

När en person med erfarenhet träffar en person med pengar sker alltid samma utbyte. Personen med erfarenheten får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.

Varje gång man förlorar pengar så finns det en bra fråga att ställa sig:

Vad är det feedback på?

Ibland kan man behöva gräva sig genom en tunna av skit för att hitta guldkornet, men det finns där nästan alltid om man är beredd att göra jobbet och leta lite. :-)

Håller du med? Eller har jag missat något?

Relaterade artiklar

 

 

 

Inlägget Fem saker att lära från Fingerprint-kraschen på -31 % idag… dök först upp på RikaTillsammans.

Ambea – en hyggligt säker spekulation

$
0
0

Någon gång om året uppstår det bra lägen att investera på börsen eller delta i en börsintroduktion i sin ”lekportfölj”. Jag tror att nu är en sådan situation i Ambea och spekulerar i ca 10 % upp på fredag. Dock är deadline för teckning imorgon och överimorgon.

Jag är ju en person som investerar mer än 9 av 10 kronor långsiktigt, framförallt i fonder. Men en liten del behåller jag till min ”lekportfölj”, fast med det finare namnet ”variabelportfölj”. De långsiktiga portföljerna som utgör basen hittar du här:

Även om jag är generellt väldigt skeptisk till korta affärer på börsen, särskilt nyintroduktioner då det oftast brukar sluta dåligt både på kort och lång sikt, finns det undantag. Jag tror att Ambea som introduceras i veckan kan vara ett sådant. Det är inte en straffspark på samma sätt som Paradox, Academedia eller Engelska skolan var förra året, men väl absolut en frispark vid straffområdet. De flesta som jag har pratat med är väldigt positiva, men du behöver naturligtvis skapa dig en egen uppfattning.

Andras analyser av Ambea

Ambea är ett stort och lönsamt bolag som noteras direkt på Stockholmsbörsen och inte någon av de mycket mindre marknaderna som First North eller Aktietorget där de flesta introduktioner sker. Bolaget är närmast att likna Attendo eller Humana. Det bör även noteras att bolaget har varit på väg att noteras en gång innan (typ 2011), då under namnet Carema. Det gick sådär i och med den så kallade Carema-skandalen.

Man kan läsa på mycket om bolaget och dess verksamhet i andras analyser, jag rekommenderar t.ex.

Ovanstående artikel är tyvärr bakom en betalvägg, men om du är medlem på Shareville, så kan du läsa den gratis:

Andra analyser som rekommenderar:

  • Dagens Industri – Tillväxten gör Ambea intressant (betalvägg)
  • Dagens Industri – ”Ambea bör ha goda chanser, teckna aktien!”
  • Privata Affärer – Därför ska du teckna det nya vårdbolaget
  • AffärsvärldenFem måste aktier i portföljen (video)

I princip alla analyser jag har sett är positiva, förutom Börsveckan som skriver att de tycker att fördelarna inte är tillräckligt många.

Mitt resonemang om Ambea

Det som jag framförallt tar med mig från de analyser jag har läst och de jag har pratat med är:

  • Stor försäljning av nuvarande ägare – det är alltid negativt, men å andra sidan kommer där in nya starka ägare i form av Didner & Gerge och Öresund som inte är kända för att göra dåliga affärer.
  • Ingen jättestor rabatt – när liknande bolag har noterats tidigare så har där alltid funnits en rabatt med tanke på den politiska osäkerheten, den finns inte nu.
  • I princip alla analyser är positiva – av alla analyser jag har läst så är det bara en som varit negativ och det är en nischtidning (Börsveckan)
  • Företag som noteras på stora Stockholmsbörsen tenderar att öka – när liknande företag noterades som t.ex. Attendo så gick den upp 40 % på noteringen och Humana gick upp 19 %.
  • Det är en kortsiktig spekulation – det här är för mig en liten investering på väldigt kort sikt.

Utdrag från andras analyser

Så här skriver min vän Niklas Danaliv på GodaTider:

Sex ankarinvesterare (Didner & Gerge, Öresund, Catella m fl) kommer att teckna aktier för 950 Mkr (ca 19% av aktierna). När flera olika skickliga förvaltare tecknar större belopp i ett nytt börsbolag blir introduktionen nästan alltid lyckad med initiala uppgångar på 10% eller mer.

Så här sammanfattar SVD Börsplus det:

På radarn finns dessutom ett optimistiskt scenario där Ambea får upp lönsamheten inom sin äldreomsorg och begåvas med Attendo-liknande multiplar. Då blir aktien riktigt bra. Nedsidan känns samtidigt relativt begränsad även om det som sagt finns politiska och imagemässiga aspekter kring bolaget som är svåra att uppskatta.

Även om man inte får samma rabatt som när exempelvis Academedia såldes ut så ser Ambea ut som en rimligt bra introduktion. Bra strategi, inriktning mot goda nischer och tunga ankarinvesterare bäddar för det. Man kan teckna aktien.

Aktiedirekt sammanfattar Dagens Industris rekommendation idag:

STOCKHOLM (Direkt) Trots att vårdbolaget Ambea, tidigare känt som Carema, inte är samma fynd som när sektorkollegorna Attendo eller Humana börsnoterades är aktien värd att teckna.  Bland plusargumenten märks en god underliggande tillväxt, en konjunkturokänslig verksamhet samt förvärvsmöjligheter. Tidningen tror att bolaget kommer att nå målet om en rörelsemarginal om 9,5 procent i takt med att fler boende startas i egen regi. Marginalen ligger nu kring 8,5 procent.

På minuskontot bokförs emellertid politisk risk, en varumärkesrisk och frånvaron av långsiktiga storägare. Ambea-aktien har prissatts till 75 kronor i erbjudandet inför noteringen. Aktien kan nå 80 kronor vid börsintroduktionen och bör efter det ha goda chanser att gå något bättre än börsen när marknadens fokus på konjunkturkänsliga tillväxtbolag ebbar ut, skriver Dagens Industri.

Slutsats – kortsiktig spekulation i variabel-portföljen

Jag kommer förhålla mig till den här börsintroduktionen som en kortsiktig spekulation och inte en investering. Skillnaden på en investering och en spekulation är att en investering kan man räkna hem. När man gör en investering så accepterar man marknadens genomsnittliga avkastning medan i en spekulation hoppas man på att få en avkastning högre än marknaden i genomsnitt.

Något förenklat. Om börsen i genomsnitt skulle gå upp 1 procent samma dag som Ambea noteras så skulle man vara nöjd med en investering om Ambea gick upp 1 procent. I en spekulation, som jag gör här, tror jag på att aktien kommer att övertecknas och det kommer bli en rusch och därmed tror jag på en uppgång på ca 10 – 20 %. Jag köper alltså inte aktien för att äga den långsiktigt, utan jag kommer sälja den i princip samma dag den noteras som är på fredag – oavsett om den har gått upp eller ner.

Min rekommendation

Jag rekommenderar bara den här affären under följande förutsättningar:

  • Du har ett buffertkonto redan
  • Du månadssparar redan i en långsiktig portfölj
  • Den minsta posten i Ambea om 11 250 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
  • Du har läst på och gjort din egen research och kan vara ansvarig för ditt beslut

Även om inte risken är jättehög (typ att man förlorar allt) så rekommenderar jag nog den inte till en hel nybörjare.

Praktisk information om introduktionen

Den minsta posten man kan köpa är 150 aktier a 75 kr, vilket motsvarar en post om 11 250 kr. Den kan tyvärr inte tecknas i investeringssparkonto (ISK) hos Avanza och Nordnet (men tydligen hos Nordea, wtf!?). Man behöver således använda sin kapitalförsäkring eller vanliga aktiedepå.

Notera att jag tyvärr är lite sent ute på grund av att jag höll utbildning fredag till söndag, så deadline är:

  • Avanza – imorgon, den 28 mars, kl. 23:59
  • Nordnet – i övermorgon, den 29 mars, kl. 17:00

Eftersom den här affären görs i variabelportföljen kommer den inte synas i någon av mina Shareville-portföljer.

För att teckna Ambea hos Avanza

  • Skaffa ett konto på Avanza (eller logga in)
  • I menyn klicka på ”Mina sidor”
  • Klicka på ”Nyintroduktioner & Emissioner”
  • Klicka på ”Övriga erbjudanden”
  • Leta upp Ambea

För att teckna Ambea hos Nordnet

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln. Jag kommer själv att teckna mig för ett par poster i bolaget. Ersättning utgår om du blir kund hos Nordnet eller Avanza.

Relaterade artiklar

Prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev

Ungefär en gång per månad skickar jag mitt nyhetsbrev med tips för din privatekonomi, de bästa artiklarna och tips som det här. Naturligtvis är det gratis och jag lovar att inte ge bort adressen eller skicka om jag inte har något bra att säga. :-)

Inlägget Ambea – en hyggligt säker spekulation dök först upp på RikaTillsammans.

Nyhet på bloggen: Frågor och svar om ekonomi

$
0
0

Ett av mina mål med den här ekonomibloggen har varit att kunna föra kloka samtal om ekonomi tillsammans med andra. Jag tror nämligen att ingen har blivit framgångsrik på egen hand. Genom att öppna upp den nya ”frågor och svar”-delen tror jag att vi kan ta ytterligare ett steg att bli rika tillsammans. :-)

Kunskapen om att vi behöver varandra så att vi kan lyckas med vad helst vi än vill lyckas är ju inte direkt ny.

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig. John Donne, ”Devotions upon Emergent Occasions”, 1623

Ändå kan jag bli fascinerad att vi i Sverige fortfarande har ordspråk såsom: ”Ensam är stark”, ”Själv är bäste dräng”, ”Karl för sin hatt” eller ”Händig kvinna reder sig själv”. Alltså, ursäkta mig, men vad är det för idiotuttryck. Än så länge har jag aldrig sett en Oscars-gala där någon går fram och säger ”Alltså, jag vill bara tacka mig själv för jag har gjort det här helt själv.” Det är faktiskt en av anledningarna till att jag startade bloggen, jag gillar att göra saker tillsammans och jag tycker att något av det roligaste man kan göra är att just bli rik tillsammans. Delad glädje, dubbel glädje.

Frågor och svar om ekonomi

Under åren har jag fått tusentals frågor och det har många gånger varit ett dåligt samvete för mig. Jag har försökt svara så gott jag kan men känt mig begränsad i både tid och kompetens för jag har aldrig sett mig som en ekonomiexpert. För jag lär mig minst lika mycket på bloggen som många andra gör. Många läsare som du är väldigt kompetenta i det området som ni är kompetenta i. När jag häromdagen läste Seth Godins bok ”Tribes” så slog det mig. Kan vi inte bara hjälpas åt?

Hela helgen, eller rättare sagt nätterna, spenderade jag med att koda om delar av en köpt programvara för att just möjliggöra det för oss att hjälpas åt. Nu tycker jag att jag har lyckats ganska bra ur ett rent funktionsmässigt perspektiv. Från i söndags finns följande två sidor publicerade på bloggen:

Min ambition är att publicera alla frågor om ekonomi som jag får i olika sammanhang där, men även låta dig som läsare både delta i att ställa och framförallt hjälpa andra med att svara på dem. Tillsammans tror jag nämligen att vi är minst lika bra som en eller flera ekonomiexperter.

Dessutom kommer du att få ett mejl varje gång någon besvarar eller kommenterar din fråga. Så man behöver inte ens hänga här på bloggen konstant. Bra va? :-)

De olika kategorierna av ämnen att fråga kring

Uppdelningen är per ämne eftersom det gör det någorlunda översiktligt. De initiala kategorierna blev:

De kan mycket väl komma att ändras framgent. Om du spontant ser något ämne som saknas ovan, snälla kommentera! Tack. :-)

Kan du hjälpa mig kring incitament?

Jag vill verkligen uppmuntra fler läsare som du att svara på frågor som andra ställer. Gärna även de som  är besvarade för att jag sitter på intet sätt alltid på de bästa svaren. Jag gör ju det här för att jag gillar att hjälpa andra människor och jag tycker det är väldigt roligt. Men jag vill också försöka skapa lite incitament för andra att svara, men jag har faktiskt inte någon jättebra idé på lut. Därför tänkte jag be dig om hjälp.

  • Vad skulle hjälpa dig att ta tiden att svara på frågor som du kan eller behärskar?

Svara gärna genom att kommentera nedan. Tack på förhand!

 

Inlägget Nyhet på bloggen: Frågor och svar om ekonomi dök först upp på RikaTillsammans.

Krönika på företagande.se: Spara inte för mycket till barnen!

$
0
0

För ett par dagar sedan skrev jag en gästkrönika på Företagande.se med titeln ”Spara till barnen, men spara inte för mycket!”. Artikeln baserar sig på tankarna från boken Gör ditt barn rikt som jag skrev under förra året.

Även om jag själv gick ut hårt med att min dotter skulle bli miljonär när hon var 18 så ändrade jag under bokskrivandets gång uppfattning. Här är ursprungsartikeln:

Anledningen att jag ändrade åsikt var att jag insåg att när hon var fem år gammal och hade ett par hundratusen i eget kapital så var jag på väg att göra henne en björntjänst. Alla barn är ju stolta när de klarar saker själva och det är ju det som är min uppgift. Ge henne förutsättningarna, inte att curla och lösa problemen åt henne. Läs hela artikeln hos företagande.se

Lämplig summa att spara till barnen?

När jag skrev boken konstaterade vi att när man fyller 18 inträffar några av de största ekonomiska utmaningarna i livet samtidigt. Man ska många gånger både skaffa sig ett första eget boende, man ska stå på egna ben och sköta sin egen ekonomi och ofta sammanfaller det med första jobbet eller studierna. I intervjuer med olika experter kom vi fram till att en summa på ungefär 200 000 kr som slutmål vid 20 års åldern är lämplig.

Det tänker vi också ger ett riktmärke att räkna på hur mycket man ska spara till barnen. Det motsvarar ca 400 kr i månaden under en 18 års period till börsens genomsnittsavkastning. Börjar man spara senare kan man behöva öka sparandet till barnen.

Relaterade artiklar

Inlägget Krönika på företagande.se: Spara inte för mycket till barnen! dök först upp på RikaTillsammans.


FM Mattsson Mora –ännu en hyggligt säker spekulation

$
0
0

FM Mattsson ska börsintroduceras den 10 april och precis som Ambea förra veckan är det en hyggligt säker introduktion där av oss som hade tur och fick tilldelning via lottning tjänade mer än +8 % på en dag.

FM Mattsson Mora som företaget är Nordens största tillverkare av armaturer såsom vattenkranar och termostatblandare. Därför jag tror att de flesta av oss har hört talas om det. Företaget ska börsnoteras den 10 april genom en nyemission av 2 miljoner aktier för 86 kr per styck. Det motsvarar ca 15 % av bolaget efter emission.

Tanken slog mig när jag skriver den här artikeln att för andra gången på väldigt kort tid som jag rekommenderar korta spekulationer och inte långsiktigt investerande. Precis som jag skrev i artikeln om Ambea förra veckan, det här inget jag rekommenderar som en strategi, utan något som är undantagsfall. Nu råkar bara två undantagsfall inträffa med ganska kort varsel. Det handlar alltså inte om att bloggen har bytt inriktning eller jag har bytt åsikt om hur man ska investera.

Detta blir en kort analys då detta är en solklar teckna-och-tjäna-pengar-introduktion.

Det handlar snarare om att ibland uppträder det situationer på börsen som är exceptionella och dessa kan man utnyttja. Problemet blir som med Ambea att flera som ser de här straff-sparkarna och vill också in och ta chansen. Det gör att tilldelningen många gånger blir till ett minimum eller till och med som i fallet förra veckan – aktierna lottas ut bland alla dem som vill försöka. I det fallet har jag hört från flera läsare att ni inte fick någon tilldelning. Så var det för mig också i ett par depåer. Vinsten blir ju också därefter – bra i procent men låg i absoluta kronor. Så tror jag att det blir även i fallet med FM Mattsson.

Investmentbolaget Svolder tar täten i FM Mattsson

Jag har ju en varm förkärlek för investmentbolag. En stor anledning är att dessa tenderar att ha en stark ägare av kött och blod som har egna pengar på spel i bolaget. Skillnaden är stor mot många fonder där jag har sett skrämmande siffror där fler än 8 av 10 fondförvaltare inte ens sätter investerar sina egna pengar i sin egen fond. Har man sina egna pengar på spel tenderar man att agera något annorlunda än vad man gör med andras.

När bolaget nu börsnoteras via en nyemission stärks en redan bra balansräkning och bolaget är från start en fint utdelningscase. Teckna! Privata Affärer

I det här fallet är Svolder ensam ankarinvesterare och köper 50 procent av aktierna. Svolder har ju en mycket fin historik när det gäller börsnoteringar och nyemissioner. Det har historiskt nästan alltid lönat sig att ta rygg på dem. Sannolikheten är stor att de har förhandlat till sig ett bra pris för att gå in som en långsiktig ägare och vi småsparare kan ta rygg på dessa. Dessutom är nyemissionen ganska liten, vilket gör att det är relativt billigt för företaget att vara generösa med aktiepriset.

Analyser av bolagets börsintroduktion

När det gäller analysen, så överlåter jag den till smartare människor än mig. Jag får ju en hel del av mina uppslag från ett investeringsnyhetsbrev som jag prenumererar på från min vän Niklas Danaliv och hans bolag Goda Tider. Nyhetsbrevet ett invite-only nyhetsbrev till en väldigt liten krets som kostar några tusenlappar per år och den analyserar de flesta nyemissioner och många aktier. Även om pengarna brukar vara lätt intjänade så rekommenderar jag inte det förrän man har en lite större summa pengar i sin lekportfölj. Majoriteten bör fortfarande investeras på lång sikt i indexfonder.

Så här skriver Niklas i dagens nyhetsbrev:

2016 omsatte de ca 1 100 Mkr och gjorde en vinst på ca 85 Mkr. Efter emission får bolaget ett börsvärde på ca 915 Mkr räknat på kursen 68 kr. Det är i lägsta laget och ger därmed en mycket god chans till en bra värdestegring när handeln startar. Ett mer rimligt startvärde på aktierna borde vara 75-80 kr. Niklas Danaliv, Goda Tider

Slutsats: kortsiktig spekulation i variabel-portföljen

Precis likadant som med Ambea i fredags så är det här en superkort spekulation med lekpengar. Spekulation är precis som vanligt att man siktar på att få en avkastning som är högre än marknaden genomsnittliga avkastning. Det vill säga om börsen den 10 april går +1 % så skulle en investering i FM Mattsson ger +1 %, men jag spekulerar i att kursen kommer att öka mycket mer än +1 %.

Anledningarna är att det är många som kommer att vilja sparka på den här frisparken och alla kommer inte få möjlighet vilket kommer att öka priset kraftigt. Precis som i förra fredagen kommer jag sälja på morgonen – oavsett om det har gått upp eller ner (det vill säga oavsett om jag har rätt eller ej).

Och när dessutom en nyintroduktion levererar en direktavkastning på 4,4 procent redan från start är aktien om inte ett klockrent köp, så i alla fall en av de absolut bästa introduktionerna så här långt under 2017. Magnus Alfredsson, Privata Affärer

Den här affären är alltså en spekulation, men där många faktorer talar för att även om en spekulation per definition alltid har en hög risk, så är den någorlunda begränsad i det här fallet. Du behöver som alltid bilda dig en egen uppfattning! Nedan följer några länkar till andras analyser:

Min rekommendation kring FM Mattsson

Jag rekommenderar bara den här affären under följande förutsättningar:

  • Du har ett buffertkonto redan
  • Du månadssparar redan i en långsiktig portfölj
  • Den minsta posten i FM Mattsson om 10 200 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
  • Du har läst på och gjort din egen research och kan vara ansvarig för ditt beslut

Även om inte risken är jättehög (typ att man förlorar allt) så rekommenderar jag nog den inte till en hel nybörjare.

Lycka till med ditt beslut!

Praktisk information om att teckna FM Mattsson

Den minsta posten man kan köpa är 150 aktier a 68 kr, vilket motsvarar en post om 10 200 kr. Notera att jag tyvärr återigen är lite sent ut så deadline är:

  • Avanza – idag den 5 april kl 23:59
  • Nordnet – idag den 5 april kl 23:59
  • Swedbank – torsdag 6 april kl. 17:00

Länkar till information

Eftersom den här affären görs i variabelportföljen kommer den inte synas i någon av mina Shareville-portföljer.

För att teckna FM Mattsson hos Avanza

  • Skaffa ett konto på Avanza (eller logga in)
  • I menyn klicka på ”Mina sidor”
  • Klicka på ”Nyintroduktioner & Emissioner”
  • Klicka på ”Övriga erbjudanden” (viktigt!)
  • Leta upp FM Mattsson Mora Group

För att teckna FM Mattsson hos Nordnet

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln. Jag kommer själv att teckna mig för ett par poster i bolaget. Ersättning utgår om du blir kund hos Nordnet eller Avanza. Ersättning utgår om du vill prenumerera på Niklas nyhetsbrev från Goda Tider.

Relaterade artiklar

Prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev

Ungefär en gång per månad skickar jag mitt nyhetsbrev med tips för din privatekonomi, de bästa artiklarna och tips som det här. Naturligtvis är det gratis och jag lovar att inte ge bort adressen eller skicka om jag inte har något bra att säga. :-)

Inlägget FM Mattsson Mora – ännu en hyggligt säker spekulation dök först upp på RikaTillsammans.

Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

$
0
0

Det här är min topplista med olika sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar på idag. Detta är de bästa alternativen på sparkonto för att spara dina pengar på kort sikt. Däremot vågar jag påstå att jobbet att hitta den bästa räntan kanske inte är värt det.

En av de absolut vanligaste frågorna här på bloggen är: ”Hur ska jag placera mina pengar på bästa sätt?”. Ofta med den underförstådda betydelsen ”hur får jag en bra avkastning och den bästa räntan”. Min första motfråga är alltid – ”När ska pengarna användas?”. Jag påstår att tiden för när pengarnas användning är helt avgörande för hur man ska placera dem. Jag lever nämligen enligt regeln:

Investera bara 10 procent av ditt kapital på börsen per år du kan låta dem arbeta i fred.

Ska du använda dina pengar inom två år, då ska maximalt 20 % av pengarna investeras och så vidare. Resten bör investeras på ett sparkonto. Det gäller i princip oavsett vad du sparar till. Jag tycker inte att man bör ta någon risk med pengar som till exempel sparas till en

  • kontantinsats till en bostadsrätt eller villa,
  • kommande skatteinbetalning
  • buffert eller ett buffertkonto
  • ett målsparande som semester, bil eller motsvarande

som ska göras eller användas inom en fem års period. Problemet är att i dagsläget är även de bästa sparräntorna usla. Förra året, 2016, var det till och med så illa ställt att du fick den bästa räntan hos Skatteverket(!). I år sänkte de också sparräntan till noll.

Tänk om den bästa räntan inte spelar någon roll?

Jag upplever ibland att när jag pratar med läsare att där finns en stress att man hela tiden måste leta upp den bästa sparräntan för sina pengar. Tittar man däremot hur låga sparräntorna är i dagsläget så spelar det många gånger inte en större roll. Om man tar en, för de flesta, stor summa om 100 000 kr, så spelar en ränta på 0,5 eller 0,8 procent bara roll med 300 kr. Med risk att jag får skäll, så påstår jag att det är knappt lönt att anstränga sig och börja öppna konto på en ny bank och så vidare.

Min åsikt är att det handlar inte bara om att göra saker på rätt sätt, utan man måste även ställa sig frågan: ”Gör jag rätt sak?”. Att jag 0,3 % på sparräntan är kanske inte lika viktigt som att jaga 0,3 % på bolåneräntan där samma procentenhet kan innebära en skillnad om 9 000 kr per år på ett lån om 3 000 000 kr. Det handlar om att fokusera energin på det som gör mest nytta och att hålla på att mecka med tiondels procent på sparräntorna är i dagsläget för de allra flesta högst marginellt.

Överväg om att välja rätt sparkonto i dagsläget är att göra fel sak på rätt sätt. Jag, Jan Bolmeson

Därför kommer jag frångå mina vanliga rekommendationer om att man ska byta, agera och optimera. Jag påstår att du inte behöver ha dåligt samvete för att du har pengar på ett konto med noll sparränta i dagsläget. Det har flera av oss andra också. Fokusera på det som kommer göra störst skillnad i din ekonomi och i år lär det sannolikt inte vara beroende av vilket sparkonto eller vilken den bästa räntan är.

Sparkonto med insättningsgaranti

Jag börjar med sammanfattningen för den är viktigast. Nedan kan du få en snabb överblick över de, enligt mig, bästa sparkontona och den bästa sparräntan. Alla kontona nedan har statlig insättningsgaranti. Du kan själv kontrollera att en bank har statlig insättningsgaranti för ett specifikt konto:

Notera att insättningsgarantin i Sverige endast gäller upp till 100 000 €, det vill säga ungefär 950 000 kr. Belopp därutöver är omfattas inte. Dock är det bara per bankkonto. Man kan således öppna fler sparkonto hos flera aktörer om man vill ha mer pengar skyddade. I tabellen nedan finns några undantag. Bank Norwegian är ett sådant då de lyder under den norska insättningsgarantin för sparkonto och därmed skyddar upp till två miljoner.

Ambitionen med min topplista nedan är inte att vara heltäckande. Jag har ingen möjlighet att visa alla sparkonto som finns med fallande sparränta. Istället har jag valt att fokusera på olika typer av sparkonto med höga sparräntor, eftersom dessa kan passa lite beroende på vilken situation man är i. För en komplett lista av alla konton med alla ränta, då rekommenderar jag t.ex. Compricer som dessutom uppdaterar den oftare.

I den här artikeln sammanfattar jag de enligt mig bästa sparkontona med högst sparränta. Precis som med min artikel ”De bästa fonderna 2017”, litar jag att du som läsare hjälper mig om jag har missat någonting. Precis som med frågorna blir det bäst när vi hjälps åt och gör det tillsammans. Tack på förhand.

Den bästa sparräntan att spara pengar på med insättningsgaranti

Tabell 1. Sparkonto med den bästa sparräntan och insättningsgaranti
Aktör och sparkonto Sparränta Bindningstid Fria uttag
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
GCC Capital Spar 0,85 % Ja
Sparkonto med den bästa och högsta räntan som jag kunde hitta. Jag har aldrig hört talas om dem förut, men har kollat dem hos både Finansinspektionen och Riksgälden.
Bank Norwegian 0,70 % Ja
Lite speciellt sparkonto eftersom det ligger under den norska insättningsgarantin som ligger på två miljoner kronor. Lite intressant att den norska varianten av konto ger 1,00 procent i ränta mer än det svenska.
Avanza Spar+ Nordax Bank 0,50 % Ja
Sparkontot som jag använder själv. Inte med bäst ränta, men för att det är smidigast då jag har det mesta annat samlat hos Avanza. Eftersom jag sällan har mer än maximalt hundratusen på sparkonto så är smidigheten värt de 350 kr för mig jämfört med sparkontot med bäst sparränta.
Fasträntekonto med bindningstid och högst fast sparränta
Marginalen Bank 1,80 % 36 månader Nej
Sparkonto med bäst sparränta också på tre års sikt med insättningsgaranti upp till den vanliga gränsen.
Big Bank 1,70 % 24 månader Nej
Sparkonto som står under estländska statens insättningsgaranti som är samma som Sveriges. Minsta sparbeloppet är 10 000 kr. Har även ett sparkonto med ränta på 1,50 % på 12 månader sikt. Tydligen kan man få en individuell räntesättning på större belopp utanför insättningsgaranti. Notera att skyddet bara gäller upp till 100000 euro.
Erik Penser Bank 1,20 % 12 månader Nej
Även om Big Bank har något en något högre ränta med 1,50 procent så ligger det här bankkontot strax efter. Jag skulle hellre, från ett rent varumärkesperspektiv, lagt mina pengar hos en klassisk svensk familjeägd bank än den i Estland.
Seven Day 1,10 % 6 månader Nej
Även här är både Big Bank och Erik Penser konkurrensmässiga med en bankränta på 1,05 procent. Men Seven day som också fick utmärkelsen årets konto 2015 av Privata Affärer tar hem 6 månaders kategorin.
Seven Day 1,00 % 3 månader Nej
Se kommentar om bankkontot ovan.
Använda kreditkort för att få den bästa sparräntan
Shell MasterCard 2,00 % Ja
Shell erbjuder hela 2 procent ränta på upp till 15 000 kr som man sätter in på deras kreditkort som man har tillgodo på nästa räkning.
Preem MasterCard 1,45 % Ja
Preem som är mitt favoritkort har också ränta på tillgodobeloppet, men den högsta räntan är bara 1,45 procent.

Den bästa sparräntan att spara pengar på UTAN insättningsgaranti

Det finns även möjlighet att spara sina pengar på så kallade fasträntekonto hos banker som inte är anslutna till den statliga insättningsgarantin. Det är något som jag bara rekommenderar i undantagsfall eftersom risken är så mycket högre. I många fall är det en spekulation, vissa skulle till och med kalla det för en lottsedel. Jag håller inte riktigt med om det, utan jag anser att en hög sparränta kan ibland motivera en lite högre risk.

Den här listan är inte heller komplett, utan jag har valt några av de banker och sparkonton som jag själv har prövat och använt. Notera att maximal insättning på alla dessa är 50 000 kr.

Tabell 2. Sparkonto med den bästa räntan utan insättningsgaranti
Aktör Ränta Bindningstid Risk
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
Akelius Spar 1,50 % Ingen Medel
Även om Akelius Spar inte är anslutet till insättningsgarantin anser jag det inte vara ett sparkonto med jättehög risk. Anledningen är framförallt för att det är nära släkt med fastighetsbolagets Akelius. Pengarna används till att finansiera dess fastighetsverksamhet vilket jag också tycker är bra.  Om man sparar i Akelius får man också förtur till bolagets hyreslägenheter.
Akelius Spar Fasträntekonto 3,49 % 36 månader Medel
Fasträntekonto på tre års sikt men också med den absolut bäst sparränta. Som mest kan man dock bara ha 50 000 kr på det här sparkontot. I övrigt gäller samma sak som i kommentaren ovan.
4 Spar 5 – 10 % 0 – 36 månader Mycket Hög
De som har den absolut bästa räntan i dagsläget är tre bolag på samma ränta, det är Upplands Spar, 24 Money och 4Spar som alla har räntor runt på mellan 6 och 10 procent. Det låter ju fantastiskt bra men det är ingen som ger bort sådan avkastning gratis.
Savelend 8 – 13 % 0 – 36 månader Mycket hög
Jag tror på peer-to-peer-utlåning som koncept och på senare tid har vi sett många aktörer. Tyvärr blev jag också lurad av Trustbuddy för något år sedan, men sedan ett tag tillbaka har jag börjat utvärdera Savelend som jag upplever mest seriöst. Risken är precis som med ovanstående jättehög och ska mer ses som en högriskplacering i paritet med aktier än ett fasträntekonto.

Räntefonder som alternativ till sparande på fasträntekonto

Under normala omständigheter brukar man alltid ange sparande i räntefonder som ett alternativ till att spara pengar på vanliga sparkonto. I skrivande stund, våren 2017, är det nästan tvärtom. I dag är snarare flera sparkonto bättre än fonderna med lägst risk, de så kallade penningmarknadsfonderna. Min favorit bland penningmarknadsfonderna är:

  • Swedbank Robur Penningmarknadsfond

Det är nämligen en räntefond helt utan avgift och därmed ett bra alternativ om man vill parkera sin pengar i sin fondportfölj. Det bör dock noteras att spara pengar i en räntefond i ett investeringssparkonto inte är optimalt. Jag burkar normalt säga att brytpunkten för när ett ISK eller en kapitalförsäkring är lönsam är vid 3 procent. De flesta räntefonder har idag en lägre sparränta än så.

Om du kan tänka dig en något högre risk så kan jag rekommendera:

  • Spiltan Räntefond Sverige

Det är en blandräntefond som lånar ut dina pengar både till den svenska staten och företag på kort sikt. Det gör att den har haft en ränta på ungefär 2 till 4 procent vilket i dagsläget får anses vara bra för räntefonder. Förra året blev den utnämnd till Sveriges bästa räntefond av flera aktörer. Den har dock ingen insättningsgaranti och den har en avgift på 0,10 procent.

Sammanfattning: så här gör jag själv

Jag hoppas att du gillar den här sammanställningen av sparkonto med den bästa räntan. Tyvärr är där inget klockrent svar såsom ”välj alltid det här sparkontot”. Jag själv resonerar som följande:

  • Min löpande ekonomi sker från ett sparkonto på Swedbank med 0 procent ränta
  • En del av mitt buffertsparande har jag på Avanza med 0,5 procent sparränta
  • En del av mitt lågrisk sparande har från tid till annan legat hos Akelius
  • Ibland gör jag extra insättningar på mitt Preem-kort eftersom räkningen ändå ska betalas

Precis som jag skriver i inledningen, du behöver i dagsläget inte har någon bra sparränta på ditt sparkonto. Du är i gott sällskap, jag tror jag har sett att vi svenska har ofattbara 1 670 miljarder kronor på konto med noll procent ränta. Mitt råd till dig är – fokusera snarare på det som gör störst skillnad för dig och din ekonomi snarare än att lägga för mycket tid på att hitta sparkontot med den bästa räntan.

Nyhetsbrev med uppdateringar om bl.a. bästa sparräntan

Du kan prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev för att få framtida uppdateringar om den bästa sparräntan och andra tips för din privatekonomi. Det är naturligtvis gratis och mer än 22 000 personer gör det redan idag.

Relaterade artiklar

DisclaimerIngen ersättning har utgått för skrivandet av den här artikeln. Eftersom en sådan här artikel tar nästan 12 timmar att researcha, skriva, sammanställa och kontrollera (177 st revisioner) kommer jag sannolikt ta kontakt med ovanstående för att göra något slags affiliate-samarbete. Därav länkarna även om de inte ger någon ersättning i dagsläget. Ersättningen kommer dock aldrig påverka prioritetsordningen. Läs mer i min annonspolicy.

Inlägget Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona dök först upp på RikaTillsammans.

Är du en ”hard core”-sparare enligt Aftonbladets lista på spartips?

$
0
0

Det är inte ofta jag är inne på Aftonbladet. Ännu mindre tycker jag att deras ekonomi-artiklar är ens läsvärda. Döm min förvåning när där faktiskt var en bra artikel med relevanta spartips som till och med jag gillar.

Jag tycker att man ska uppmuntra när de gör något bra, så här kommer faktiskt för första gången en länk och rekommendation till en artikel på Aftonbladet:

Det som jag framförallt tyckte var bra var deras lista på spartips. Den här listan har de delat upp i två delar – ”vanliga” spartipsen och sedan hade de en ”hard core”-listan.

Spartips för oss dödliga

Låt oss börja med de vanliga spartipsen:

  1. Dra ner på din konsumtion för att få pengar över
  2. Inför köpstopp i en månad
  3. Se över dina abonnemang
  4. Planera dina matinköp
  5. Använd gratistransporter
  6. Turista i närområdet
  7. Sälj det som du inte behöver

Ganska rimliga tips. Sedan kommer anslaget:

Här är hard core-spartipsen för den som verkligen går in för att storspara.

Då tänkte jag; oj, oj, oj. Kommer jag att vara tillräckligt hard core, eller behöver jag vika ner mig. Håll i dig. Nu kommer hard core-spartipsen.

Spartips för ”hard core”-sparare

Här är hela listan:

  1. Bo billigare
  2. Sälja din bil
  3. Pruta ner boräntan
  4. Jämför försäkringar
  5. Teckna elavtal
  6. Se över övriga avtal

Då kommer vi till den viktiga frågan:

Har du gjort något av ovan och är du också en ”hard core”-sparare?

Eftersom jag kan säga att jag:

  • Bo billigare – i 10 år bodde vi en hyresrätt innan vi köpte vårt drömboende i höstas.
  • Sälja din bil – jag har hittills aldrig köpt en ny bil utan bara haft billiga begagnade (V70 från 2009 i dagsläget)
  • Pruta ner boräntan – absolut, allt annat vore ju skämmigt
  • Jämför försäkringar – check, det är något som görs årligen. Nu senast bytte vi till Folksam som gav bästa dealen
  • Teckna elavtal – absolut, särskilt när det jämte räntorna är största utgiften i dagsläget
  • Kontrollera alla avtal – absolut, håller koll på alla utgifter på månadsbasis

Så jag kvalar in som ”hard core”-sparare. Gör du?

Eller, tänker du kanske som jag? Att alla spartips ovan, som faktiskt är bra, ingår i vad man skulle kunna anse vara hygienfaktorer i en privatekonomi. Är man ansvarig så bör man i alla fall en gång om året kontrollera och städa i sin ekonomi enligt punkterna. En ekonomi är ju som ett hus, det räcker inte att storstäda en gång, man behöver hålla efter den även löpande för annars kan den glida i en riktning.

Relaterade artiklar

Inlägget Är du en ”hard core”-sparare enligt Aftonbladets lista på spartips? dök först upp på RikaTillsammans.

Bör aktiesparande vara en rolig hobby man ska tjäna pengar på?

$
0
0

För drygt en vecka sedan blev jag intervjuad av tidningen Aktiespararna kring hur man kan spara ihop till en miljon. Frågan som dök upp är om aktiesparande ska vara en rolig hobby som man ska tjäna pengar på? Jag är högst tveksam. Vad tänker du?

Frågan om kom upp i och med att Nordnets sparekonom Joakim Bornold också blev intervjuad i artikeln ”Miljonmålet kräver tid och tålamod”. Han uttryckte sig så här:

Sparandet ska inte vara en bestraffning utan något kul och roligt. Aktiesparande är väldigt roligt. Under resans gång kan du ha en lönsam och lärorik hobby. Det gör sparandet mer levande och påtagligt. Joakim Bornold, Aktiespararna 170408

Jag både håller med och inte. Sparande bör absolut inte vara någon bestraffning eftersom då slutar vi spara så fort vi bara kan. Även jag är allergisk mot kvällstidningars råd som t.ex. lyder att man ska tjäna pengar genom att dricka en kopp kaffe mindre om dagen. Det ger ju ingen rikedom i livet om man älskar sin kopp kaffe. Jag kan också hålla med om att aktiesparande och att tjäna pengar är fantastiskt roligt. Men där i ligger också min farhåga.

Antingen vill du tjäna pengar eller ha rätt

För några år sedan träffade jag nämligen en fondförvaltare som sa:

Antingen tjänar du pengar, eller så har du roligt. Det är oerhört svårt att göra både och.

Det första jag kunde relatera till var när jag började spara i aktier innan IT-bubblan. Jag köpte alla de upphausade bolage, Framfab, Icon Medialab, Ericsson med flera. Jag blev varnad av de som kunde något om aktier som rekommenderade investmentbolag (redan då) och stabila vinstmaskiner som SKF, Trelleborg m.fl. Men dessa var ju inget roligt att investera i. Det kom inga nyheter, de rörde sig knapp och tillhörde dinosuarie-generationen. Vi vet alla hur det gick sedan.

Jag upplever mig många gånger idag se liknande tendenser bland småsparare. Man investerar inte i lönsamma bolag som tjänar pengar, växer ett par procent om året och ökar både vinst och utdelning över tid. Man vill istället ha bolagen som det händer saker i – på gott och ont. Fingerprint är ju ett lysande exempel. Det bolaget har till och med delat upp sparare i två läger, på gränsen till sekter, där du antingen är för eller emot.  Varje vecka händer det något och man får vara engagerad med hela sitt känsloregister – eufori när det går upp och grym besvikelse när det rasar.

Vad handlar det om egentligen?

Jag är inte bättre än någon annan. Jag är den förste att erkänna att där få saker som är så fascinerande som att följa en börsticker. Att köpa en aktie och direkt se den gå upp, känna hur rätt man hade men också tvivlet när man köper den och skitaktien går ner. Man samlar på sig krighistorier – både om sina tiotaggare men också sina spektakulära förluster. Jag slår vad att många diskuterade t.ex. när Fingerprint rasade med 31 procent häromveckan. Till och med jag som normalt inte skriver om enskilda aktier kände ett behov att skriva om fenomenet.

Samma sak gäller faktiskt investerare jag har träffat på andra håll. Jag har träffat fler än en affärsängel som tjänat mycket pengar när de sålt sina bolag och som nu investerar i nya mindre bolag. När man frågar dem initialt så gör de det för att tjäna pengar. Men när man skrapar lite på ytan så upptäcker man (oftast inte de själva) att det handlar om andra saker. Det kan vara att få vara signifikant och betyda något, det kan handla om att få bidra, att få göra en ny resa, att ha ett ställe att gå till, att få duga eller bevisa något eller liknande. Det visar sig också ganska tydligt i människors resultat. Vi får det som vi undermedvetet eftersträvar – de får en massa mervärden, men väldigt sällan ökar deras pengar i värde.

Att spara och tjäna pengar bör riktigt tråkigt

Jag har en kanske något kontroversiell syn. Jag anser att långsiktigt sparande ska vara lika tråkigt som att se målarfärg torka. Min åsikt är att syftet med sparande är att köpa på sig bra tillgångar som man sedan mer eller mindre glömmer bort. Den största risken mot att tjäna pengar långsiktigt i aktie- och fondsparande är nämligen vi själva. De flesta investerare underpresterar nämligen mot sin egen investering som de investerar i(!). Det är här jag inte håller med Joakim. Sparande med syfte att bli ekonomiskt fri, få en dräglig pension eller annat viktigt syfte bör inte vara roligt eller ge kickar.

Som tur är däremot, behöver det däremot inte vara antingen eller. Jag själv har delat upp mina pengar i framförallt två stora delar:

  • 90 procent i ”tråkportföljerna”
  • 10 procent i ”lekportföljen”

Den absoluta majoriteten av mina pengar har jag i någon av mina tre fondportföljer beroende på tidshorisont och syfte med sparandet. Det har jag beskrivit i följande två artiklar:

Resterande 10 procent har jag i den så kallade variabel-portföljen eller ”lekportföljen” som jag också kallar den. Den är till för att tillfredsställa min känslor av eufori, glädje, sorg, känsla av att ha rätt/fel, besvikelse och allt annat man kan känna när man investerar på börsen. Min upplevelse är nämligen att känslorna blir inte väsentligt annorlunda för att jag har 10 000 kr eller 100 000 kr på spel.

Så här tänker jag, håller du med?

Inlägget Bör aktiesparande vara en rolig hobby man ska tjäna pengar på? dök först upp på RikaTillsammans.

Intressant recension av boken Gör ditt barn rikt i Aftonbladet

$
0
0

Min och Charlies bok ”Gör ditt barn rikt” har precis sågats(?) i Aftonbladet av Ann Charlott Alstadt. Jag vet inte riktigt om det var en recension eller en samtida reflektion och kritik av samhället. Annorlunda var den i alla fall.

Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad jag ska dra för slutsats av recensionen av boken ”Gör ditt barn rikt”. På sätt vis är det klassisk vänster-kritik av samhället och därmed en sågning av både boken, mig och projekt som ligger mig nära om hjärtat. Även om jag håller med om en del i samhällskritiken, så fick den mig både ledsen, förbannad och fascinerad. Du kan läsa hela recensionen på Aftonbladet Kultur.

Jag själv delar inte riktigt varken Aftonbladets eller Ann Charlotts politiska uppfattning. Även om jag noterar om mig själv att jag drar mig, mer och mer åt vänster på den politiska skalan ju äldre jag blir. Jag blev nästan lite rädd för mig själv när jag upplevde att Jonas Sjöstedt har ganska rimliga argument i en hel del frågor. :-)

Men jag ska vara helt ärlig med att det känns jobbigt att bli missuppfattad, eller få ens intention med boken ”Gör ditt barn rik” angripen. För det första, jag skrev boken genuint av anledningen att jag vill hjälpa fler barn till en bättre start i livet. Redan där kan man diskutera huruvida det ska behövas.

I ett utopiskt samhälle där t.ex. skolan har sin klassutjämnande roll, där man skulle kunna leva på sin pension och vården är kvalitativ för alla, så skulle det inte behövas. Men när jag tittar på Sverige eller världen så ser det inte riktigt ut så. Därför tyckte i alla fall jag att den behövde skrivas. Inte minst eftersom så många föräldrar inte gör så smarta saker med sparandet till sina barn – som att spara pengarna på bankkontot, betala dyra avgifter till fondbolagen som de inte får något värde för eller vet hur de ska prata om pengar med sina barn.

Samhället är ojämlikt redan idag och mer kommer det (tyvärr) bli

Jag tror egentligen inte att jag och Ann Charlott ligger så långt ifrån varandra i uppfattningen om hur ett bra samhälle skulle se ut. Jag tycker inte att det är bra med ett samhälle där klyftorna växer, ett samhälle som är för ojämlikt eller där man inte tar hand om de svagaste.

Däremot tror jag att vi har väldigt olika syn på hur man hanterar och förhåller sig till det samhälle som vi har. Jag tror på att välja de områden som man vill göra något åt. Sedan stöttar man dem som vill göra något åt de andra områdena som man själv inte är så engagerad i. Jag har många gånger tänkt att jag ska ge mig in i politiken men insett att det nog inte är den bästa arenan för mig. Framförallt upplever jag att tåget har gått eftersom jag inte har engagerat mig ungdomspartier och gjort den resan.

Min bild är att samhället idag är ojämlikt. Jag tror också tyvärr att det kommer att bli mer ojämlikt. Särskilt om man tittar på vart utvecklingen är på väg, både globalt, lokalt och framförallt tekniskt. Det är inte så mycket att ha en åsikt om (att det borde vara annorlunda) som något att förhålla sig till. Välfärden och bostadspriser är också på väg i en riktning som inte heller är mer jämlik enligt mig. Ann Charlott skriver i slutet:

Om du tror ojämlikheten är vägen framåt, då är det rationellt att rusta för ojämlikhet.

Man slåss med den armén man har, inte den man önskade man hade

Nej, jag tror inte att ojämlikhet är vägen framåt. Men det är åt det hållet samhället tenderar att dra och då tänker jag rusta för det OCH samtidigt dra mitt strå till stacken i den andra riktningen. Man slåss inte med den armé man önskar att man hade, man slåss med den armén som man har. Jag tycker att alternativet att inte rusta är oansvarigt.

Det är som MSB:s rekommendation om att alla borde klara sig på egen hand i minst 72 timmar med allt från vatten, värme, mat etc. Borde det behövas? Nej. Tror jag att det räcker med 72 timmar? Nej. Om jag har resurserna att göra något åt det, då behöver jag inte vara en belastning på samhället, utan bidra till det istället. Jag tror (tyvärr) att de flesta har en övertro på samhället och orealistiska förväntningar.

Men det betyder inte att jag har gett upp på samhället. Tvärtom. Jag försöker dra mitt strå till stacken framförallt på de sätt som jag kan och är duktig på. Jag lägger mycket tid på:

  • Finansiell och ekonomisk folkbildning
  • Engagemang i det svenska skolsystemet och skolfrågor
  • Engagemang mot bl.a. fattigdom genom impact investing

Jag har många gånger dåligt samvete att jag inte gör mer, men samtidigt försöker jag hitta lugnet i att, som min vän Lennart brukar säga; ”Jag gör så gott jag kan och fattar så fort jag hinner.” Anledningen till att jag har engagerat mig i skolfrågor eftersom jag anser att jämlikhet börjar när barnen är små. Jag tycker det svenska målet om att skolan ska vara klassutjämnande är fantastisk. Tyvärr upplever jag att den, i alla fall i Malmö, har gått förlorad längs vägen. Det är jättestor skillnad på skola och skola. Det är ett arbete jag gör på fritiden och helt och hållet ideellt.

Målet med ”Gör ditt barn rikt” är att hjälpa fler

Min ekonomiblogg, är till skillnad från de flesta andra ekonomibloggar, riktad till vanliga människor som inte är ekonomiskt superintresserade men ändå vill göra kloka saker i sin ekonomi. Målet är att utbilda, hjälpa människor att göra klokare val och ta bättre beslut i sin privatekonomi. Döma av feedbacken jag får så är det en ansats i rätt riktning. Balansekonomi handlar om precis samma sak, men från ett betydligt större och genomgripande perspektiv där man tar sig an hela livet med tid, pengar och energi.

Din positiva attityd kan övertrumfa en negativ verklighet och även om du inte kan göra det bästa kan du alltid göra något. Vi får några andelar av författarnas egna ekonomiska framgångar med dragna lärdomar, handfasta råd och tips med hänvisningar till undersökningar och exempel ur livet.

Även om hon kanske är ironisk så är jag glad att även hon, som är kritisk, noterade att det handlar om att dela med sig av lärdomar, handfasta råd och tips och hänvisningar till vetenskapliga undersökningar. Det är PRECIS det som jag ville ge bort i boken. Jag tror långt ifrån att en positiv attityd är svaret på allt. Tvärtom. Jag om någon tycker ju att många har missuppfattat poängen med böcker som The Secret. Det handlar inte om att bara tänka positivt. Man behöver agera också. Boken handlar väldigt mycket om konkreta saker man kan agera på.

Med pengar (och makt) kommer ett ansvar att göra gott

Eftersom jag har en ansenlig påverkan med mina pengar och mitt inflytande försöker jag också göra gott. Ett sätt är med Better Globe som vill utrota fattigdomen i Afrika genom trädplantering, mikrolån och utbildning. Skillnaden dock mellan mig och människor med en annan politisk uppfattning är att jag tror på att eftersom vi lever i en kommersiell värld, så behöver det ske på kommersiella villkor. Det är lite att svära i kyrkan, men jag påstår att välgörenhet inte är särskilt effektivt och då behövs andra lösningar. Jag anser inte att det är något fel att jag tjänar pengar om andra tjänar pengar samtidigt. Det ger mig bara mer verktyg att kunna påverka i nästa steg.

Jag vet inte mer om Ann Charlott än att hon sannolikt ligger långt vänster i politisk uppfattning om mig. Men jag är den första att säga att jag tycker att socialdemokratin har gjort väldigt många bra saker under 1900-talet, inte minst med visionen och genomförandet av folkhemmet. Det har gett gett oss i Sverige ett fantastiskt samhälle. Men det känns också som att de har förlorat sig själva. Det är inte unikt för Socialdemokraterna, men jag saknar ett parti med en vision och en problemformulering för Sverige. Något vi kan sluta upp kring.

För att parafrasera:

Vad vilja vänstern i Sverige idag?

Jag upplever att socialdemokratin har lite som kyrkan förlorat sin mojo. De minskar i alla länder i västeuropa på bekostnad av nationalisthögern. När de kunnat fånga frågor om social orättvisa, jämlikhet och invandring så har de fumlat med bollen och låtit andra partier ta över frågorna. Tyvärr är inte högern i Sverige med alliansen ett dugg bättre idag. Där är en uppenbar affärsidé för en visionär. Så ja, jag tror att vi kommer gå mot mer ojämlikhet framgent. Jag vill att vi tar ansvar och rustar för den och samtidigt hjälper så många andra som möjligt också.

Antingen har man en åsikt (enkelt) eller så gör man något åt saken (svårare)

Ett annat sätt jag försöker dra mitt strå till stacken  – inte minst genom den här bloggen där allt är gratis tillgängligt för alla – oavsett politisk läggning. Samma sak gjorde vi i Balansekonomi, vi har verkligen haft en ambition att folkbilda i området ekonomi. Samhället och skolan gör ju inte det. Det är nog därför jag är lite förbannad till följd av recensionen, för att jag upplever att hon har gett sig på min intention.

I Balansekonomi hade vi över 225 000 människor som vi bjöd på föreläsningen gratisNaturligtvis behövde vi sälja något för att finansiera verksamheten och inte minst lokaler och personal. En kanske inte helt oväntad nyhet är att t.ex. Oscarsteatern inte lånar ut sin lokal utan kostnad eller att personal jobbar gratis. Men det viktigaste av allt, ville man som deltagare inte köpa något så behövde man inte.

På det första utbildningstillfället hade vi pengarna-tillbaka-garanti om man som kund inte var nöjd. Samma sak här på bloggen – allt är gratis. Det borde ju vara en vänster-människas dröm. Allt är gratis och någon annan betalar. Kan man då inte vara okej med att vissa tyckte att det var så pass bra att de är villiga att betala för det och därmed subventionera dem som bara ville ha det som erbjöds gratis. Jag kan också vara fascinerad av media när hon och andra skriver:

Trots bokens försäkran om att rikedom kan skapas i trygghet verkar förhoppningen ändå vara att vi ska ta risker för att författarna ska kunna dra in kosing och fortsätta kalla sig rikedomscoacher. Kan vi lita på dem som pengamakare då deras företag går med förlust och medierna uppmärksammat trassel i Söderbergs tidigare verksamheter?

Oavsett om man gör vinst eller förlust, gör man fel…

I samma artikel får jag nämligen både höra att man skor sig (på grund av provisioner) och att det inte är seriöst då företaget gått med förlust? Hur man än vänder sig så är det fel oavsett du går med vinst eller ej. En egen reflektion är att om vi inte hade siktat på att göra skillnad för så många människor som möjligt så skulle resultatet varit bättre. Tänk om det är så att målet inte har varit att tjäna så mycket pengar som möjligt utan hjälpa så många andra människor som möjligt till ett rikare liv?

Men det passar dåligt in i den kapitalistiska karikatyren. Precis som att Better Globe, som är ett hjärteprojekt för mig, skulle kunna handla om något annat än att tjäna provisioner eller sko sig på människorna i Afrika. Min mamma berättade för mig att jag redan som barn ritade teckningar där jag kastade pengar från ett flygplan till människor som behövde det. Balansekonomi, bloggen och Better Globe är bara mina mer vuxna varianter av samma sak. Antingen har man en åsikt om att saker borde vara annorlunda eller så drar man sitt strå till stacken. Jag är helt klar på vad jag tycker och vad mitt val är.

Vad är det för fel på win-win?

Uppenbarligen har hon noterat att det är gratis på bloggen eftersom hon skriver:

Välj indexfonder eller skapa en säker välbalanserad portfölj, som du exempelvis kan kopiera från Bolmesons blogg. Annars är det bästa att spara i en namngiven banks kapitalförsäkring.

Samtidigt så är det här just en sådan misstolkning som gör mig förbannad på riktigt. Det får mig att skaka på huvudet när jag försöker förstå vänster-människor. Ja, jag jobbade som f-n på att få med både Bonnier och Nordnet på tåget att erbjuda 300 kr i ett grundsparande för den som köper boken ”Gör ditt barn rikt” för 177 kr. Enkel matematik ger ju då att du går 123 kr plus om du köper boken via t.ex. Adlibris som säljer boken för 177 kr. Jag påstår ju att ALLA är vinnare i en sådan affär. Eller är det något som jag har missat eller fått om bakfoten? Vinsterna är enligt mig:

  • Kunden får en bok som ger dem möjlighet till en annan ekonomisk framtid
  • Kunden får 123 kr (=300 – 177) över i riktiga pengar som går att ta ut
  • Nordnet får en ny kund som bl.a. täcker deras arbetstillfällen,
  • Bonnier får en intäkt som täcker de arbetstillfällen de skapar och
  • jag får 14 kronor i säljprovision
  • staten får 50 procent av min säljprovision och lönerna från Bonnier och Nordnet

Bloggrannen Lars Wilderäng har skrivit en bra artikel om det här:

Jag kan ju också slå hål på myten att böcker är något man tjänar pengar på. Som författare får jag 14 kr per såld bok. Dessa 14 kr betalar jag dessutom mer än 50 procent skatt så min nettoförtjänst per bok blir 7 kr. I Sverige är det succé om en bok säljer 5 000 exemplar (vi är inte i närheten) så du kan ju bedöma själv hur mycket pengar det blir och om det är anledning nog att göra det för pengarnas skull.

Lägg dessutom på tidsaspekten där jag har lagt flera hundra timmar på boken. Det gör det till det sämst betalda jag har gjort på länge. Att jag sedan dessutom skänker bort boken till många läsare – framförallt yngre läsare – gör ju det till en verkligen bättre affär. Jag kan ju berätta att det inte är gratis för mig eftersom förlaget tar betalt även av mig som författare när jag köper ut boken.

Skulle det vara bättre om ”Gör ditt barn rikt” inte var skriven?

Två frågor som hänger kvar hos mig efter jag har läst hennes recension är:

  • Vad är det konkreta förslaget på väg framåt än bara att kritisera?
  • Skulle det vara bättre om boken inte var skriven?

Enligt mig är det enklaste som finns att kritisera andra för något som de har gjort eller gör. T.ex. som i kommentaren:

Men vi ska bli rika tillsammans, så till slut kan en win win-situation uppstå. Läsarna betalar för ett kurspaket i Söderbergs företag eller investerar i det skogsplanteringsbolag i Kenya där Bolmeson är ambassadör och får provision.

Ja, jag står för att jag tycker att win-win är bra. Det har jag alltid försökt skapa och kommer att göra även i framtiden. Vad skulle alternativet vara?  Ingen behöver köpa en Balansekonomi-utbildning och framförallt ingen behöver göra gott och köpa Better Globe-träd (som för övrigt inte nämns på ett enda ställe i boken). Ingen behöver köpa boken eller ens läsa min blogg. Det är helt okej, men för de som vill göra något åt sin ekonomi, som vill ge sina barn en annorlunda möjlighet eller som i framtiden vill kunna gå i pension innan de är 80 år gamla, för dem vill jag erbjuda ett alternativ.

Barnen uppträder till slut rationellt kring de ofta komplexa besluten om sparande, investeringar eller konsumtion vad gäller godis, plastleksaker eller tv-spel. De lär sig hantera veckopeng i relation till konsumtionsbehov och introduceras tidigt till finansmarknadens förutsättningar och begrepp med målet att avspänt kunna få pengar att föröka sig.

Jag fattar verkligen Zlatan när han sa till Peter Jihde vid ett tillfälle: ”Men då byter vi in dig till andra halvlek så kan du göra det bättre…” Så känner jag lite nu. Skulle det vara bättre att boken inte var skriven? Eller att barnen

  • inte lärde sig ha en lättsam relation till pengar?
  • får träna sig till ett ekonomiskt självförtroende?
  • inte lär sig att man har ett moraliskt ansvar om man har pengar att göra gott och hjälpa andra?
  • inte har kompetensen för hur man förvaltar en resurs?

Tills jag får ett bättre svar på den frågan än mitt eget, så kommer jag fortsätta stå på barrikaderna. Jag kommer att fortsätta blogga, dela med mig, utbilda och göra mitt bästa för att hjälpa andra människor. Jag vill att alla ska få en möjlighet att utveckla sin ekonomi och jag kommer göra det tillsammans med andra. För jag vet inget bättre sätt.

Relaterade artiklar

Jag vill också länka till en annan recension av boken ”Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi” av Joel Bladh. Den fick en liknande sågning i Sydsvenskan. Verkar vara standard för journalister att felgöra böcker som vill hjälpa människor förbättra sin ekonomi:

Jag tror att vi har en del av svaret till varför det är fult att prata om ekonomi, pengar och viljan att bli rik i Sverige här.

Disclaimer: Som jag skriver i texten får jag en provision på 14 kr om du köper min bok. Som Ann Charlott skriver, i princip all informationen finns på bloggen. Dock inte riktigt i samma form med en röd tråd och insprängda historier. Jag jobbar på det. Det är helt okej om du inte köper min bok. Typ hela Sveriges befolkning har inte gjort det. Men, sedan vill ju inte alla att deras barn ska bli rikt… ;-) Mer info finns i min annonspolicy.

Inlägget Intressant recension av boken Gör ditt barn rikt i Aftonbladet dök först upp på RikaTillsammans.

Söndagssammanfattning – bästa artiklarna vecka 16

$
0
0

Den här veckans söndagsartikel är en sammanfattning av lite olika tips på artiklar som jag harskrivit, deltagit i eller som jag har läst på nätet men som inte har hamnat i ”Senaste nytt”-flödet här på bloggen. Hoppas att det är okej. :-)

Den artikel som jag har lagt mest tid på den här veckan är att den om ”Globala barnportföljen”. Nu finns det en lika utförlig artikel med förslag på olika kombinationer av indexfonder som för Nybörjarportföljen och RikaTillsammans-portföljen.

Det är den portföljen av mina tre som har högst risk och därmed högst förväntad avkastning också. Det är samma portfölj som jag har beskrev i boken ”Gör ditt barn rikt”. Artikeln innehåller också den första förändringen av fondportföljen där DNB Global Indeks får lämna över tronen till Länsförsäkringar Global Indexnära som har samma avkastning men 0,1 procent lägre avgift. Så oerhört marginell skillnad.

Angående boken, så fick jag min första recension från någon utanför ekonomi-sfären i form av Aftonbladet Kulturs Ann Charlott Ahlstad. Väldigt intressant recension:

Tack för allt stöd i kommentarerna. Jag blev djupt rörd. Tack! Tack! :-)

Sedan blev jag även intervjuad av Börsvärlden i veckan:

Bästa frågorna och svaren

Det andra som jag vill tacka för är att allt engagemang som du och andra läsare hjälper till med i kategorin ”Frågor och svar” här på bloggen. På mindre än tre veckor har det ställts OCH besvarats fler än 150 frågor. Jag tycker det är helt fantastiskt. Många av frågorna och svaren är dessutom högst kvalificerade. Några av frågorna som jag tycker är intressanta och värde att lyftas upp är:

Bra artiklar på andra bloggar eller ställen

Följande artiklar tyckte jag var veckans bästa:

En del av de här länkarna har jag delat på Facebook och Twitter så följ mig gärna där. :-)

Inlägget Söndagssammanfattning – bästa artiklarna vecka 16 dök först upp på RikaTillsammans.

Preem MasterCard: 1 % bonus på allt i andra butiker

$
0
0

Det här är en sponsrad reklamartikel från Preem. Jag är generellt sett försiktig med vilka annonsörer jag tackar ja till, men eftersom jag själv använder Preems MasterCard och det enligt mig är ett av de absolut bästa kreditkorten, så tycker jag att det är okej.

Med Preem MasterCard får du 1 % bonus på allt i andra butiker. Detta oavsett om du behöver en ny reservdel till bilen eller bestämmer dig för att åka på husbilssemester genom Europa. Du får bonus på köp över hela världen, kortet fungerar på över 35 miljoner försäljningsställen.

Bäst i test enligt Göteborgs Posten

Preem MasterCard har utsetts till bästa bensinkort 2016 i en jämförelse utförd av Göteborgs-Posten. Såväl kredit- som betalkort ingick i jämförelsen, och det kort som visat sig ge bäst förmåner – var Preem MasterCard. Ta del av testet här:

Inlägget Preem MasterCard: 1 % bonus på allt i andra butiker dök först upp på RikaTillsammans.


Läsvärda artiklar på världens bästa blogg Wait But Why

$
0
0

En av mina absoluta favoritbloggar är Wait But Why. Det som jag älskar med den är att jag alltid känner mig smart och insatt i ett ämne när jag har läst en av hans artiklar. Precis som namnet antyder går han till botten (och lite längre) när han ska förklara ett ämne.

Förutom ekonomi är mitt stora intresse teknik, forskning och nya möjligheter. Av en händelse hamnade jag för något år sedan på Tim Urbans blogg och jag har följt den slaviskt sedan dess. Det är ganska enkelt eftersom han bara publicerar ungefär 10 artiklar om året. När han däremot publicerar en artikel, då är den typ 75 A4-sidor lång…

Lite perspektiv för mig när jag får dåligt samvete för att jag skriver artiklar på 10 A4 sidor. Jag ägnade hela måndagskvällen åt att läsa den senaste artikeln om Elon Musk och hans nya bolag Neuralink och den påverkan det kommer ha på oss. Det säger något att Elon Musk ringer till Tim för att bli intervjuad när han vill att andra människor ska förstå vad och varför han driver sina projekt.

Dessa artiklarna tycker jag är absolut mest intressanta och några av dem har fundamentalt förändrat min syn på olika saker.

Sedan gillar jag också humorn som Tim har. Han berättade om första gången när Elon Musk (eller snarare hans assistent) ringde och ville boka tid för en intervju. När hon frågade när han har tid, så svarar han: ”Jag har tid, typ mellan nu och resten av mitt liv…” Om du gillar artiklarna, då ber jag om ursäkt preventivt då det där lär ta några timmar att ta sig genom. :-) Kommentera gärna om du gillade dem eller har någon annan favorit på hans blogg, eller om du har något tips på en blogg som du gillar och förtjänar att nämnas.

Inlägget Läsvärda artiklar på världens bästa blogg Wait But Why dök först upp på RikaTillsammans.

Better Globe och Rino Solberg föreläser på TEDx

$
0
0

Better Globe är en av mina investeringar som jag började investera i med hjärtat. Efter 10 år är jag glad att det äntligen börjar få det erkännande som det förtjänar. Better Globe och grundaren Rino Solberg var i november förra året inbjuden att hålla en kort föreläsning på konferensen TEDx i Göteborg.

Jag har skrivit mycket om Better Globe här på bloggen och på nätet. Främst av anledningen för att jag tycker att jag som har det bra och haft turen att födas, bo och växa upp i Sverige, har en moralisk skyldighet att hjälpa andra som inte har haft samma tur. När jag dessutom kan göra det och tjäna pengar, uppemot 15 procent per år, då ser jag verkligen få anledningar till att inte göra det.

Under alla år har jag alltid skänkt pengar till välgörenhet, men Better Globe och Rino Solberg gav mig möjligheten att göra gott även med min investeringsportfölj. 2007 var det här ganska okänt, men idag börjar begreppet impact investing bli mer känt och accepterat. Om man kan göra gott med sina pengar, utan att ens förlora på det, varför skulle man inte göra det?

Tjäna pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt

För dig som är ny läsare handlar Better Globe om att vi månadssparar en mindre del av våra pengar i ett kenyanskt skogsföretag. De planterar träd, anställer fattiga människor, ger bönder möjlighet att tjäna mer pengar, ger mikrolån och bygger skolor. Sedan delar man på vinsten från träden precis som i vilket skogsbruk som helst. Är det riskfritt? Nej, det är det inte. Är det däremot värt risken enligt mig? Ja, för en liten del av ens portfölj absolut (handlar ju om riskspridning som vanligt). För mig är Better Globe ett sätt att investera långsiktigt på ett etiskt och hållbart sätt. Läs gärna mer i mina två artiklar nedan:

I förra veckan var jag på en entreprenörslunch där vi hade en känd entreprenör som delade med sig av sin resa. Hon återkom flera gånger till Ghandis berömda citat:

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you and then you win.

Så kan jag ibland personligen känna med Better Globe. Det är få saker som har gett mig så mycket invändningar och kommentarer som när jag valde att bli återförsäljare för Better Globe. Därför jag är så glad för att Better Globe, så här 10 år efter att jag började köpa träd, tar små, små steg mot erkännande. Även om inte den lokala konferensen TEDx har samma impact som stora TED så är det ändå ett steg i rätt riktning. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt ser den här videon med Rino Solberg.

Better Globe och Rino Solberg på konferensen TEDx Göteborg

TED är en världsberömd konferens vars syfte är att sprida de bästa idéerna. Till och med deras byline är – ”ideas worth spreading”. Jag har följt TED i många år och det är på min bucket-list att jag vill delta på en av dem någon gång. I höstas fick jag möjligheten att delta på TEDx, som är den lokala varianten av den stora TED-konferensen. Jag fuskade lite eftersom den dåvarande konferensen TEDx var  i Lund och min fru var en av arrangörerna. I korthet handlar det om att de bjuder in alla människor som har en bra idé och låter dem prata i maximalt 20 minuter på sitt ämne. Det spelar ingen roll hur känd eller okänd du är, du har 20 minuter och ditt ämne.

TED publicerar kontinuerligt dessa korta föreläsningar på sin hemsida ted.com. Därför har jag med stor spänning sett fram emot att grundaren Rino Solbergs tal ska läggas ut på Youtube. Nu ligger den ute och jag rekommenderar verkligen att se den. Eftersom det är förbjudet på TED och TEDx att marknadsföra sitt företag pratar Rino Solberg i generella termer men om du läser mina artiklar ovan så kan du se hur det hänger ihop. Jag kan för övrigt verkligen rekommendera TED-appen där man kan se en föreläsning om dagen istället för att se en nyhetssändning på TV som sällan lämnar en på ett bättre ställe än innan.

Informationsmöte om Better Globe i maj

I maj månad kommer Better Globe att hålla informationsmöte runt om i Sverige som jag verkligen rekommenderar. Informationsmötena är till för den som är nyfiken eller nyligen har köpt träd. Jag kommer att hålla mötet i både Malmö och Göteborg. För första gången kommer vi även ha möte på andra orter.

Klicka gärna på möteslänken ovan för att boka din plats och få tid och adress till lokalen. Mötet äger ofta rum mellan 18:00 och ca 19:30. Självklart är det gratis och du förbinder dig inte till något. Jag kommer även hålla ett webbaserat möte för dem som inte kan delta på något av tillfällena ovan. Datum för dessa webinarier är:

Det fungerar enkelt genom att man antingen sitter framföra datorn eller installerar en app på sin läsplatta eller telefon. Informations finns i bekräftelsemejlet när du bokar din plats.

Vill du också bidra?

Om du också vill bidra och få en bra avkastning genom att köpa träd, då rekommenderar jag att läsa artiklarna nedan och sedan använda nedanstående länk för att köpa träd. I det tredje steget kan du välja om du vill månadsspara – något jag absolut rekommenderar. Minsta köpet är 17 €, du har 14 dagars ångerrätt och inga tvång finns.

Relaterade artiklar

Disclaimer: Jag får en provisionsbaserad ersättning om du köper träd via länken ovan. Via bolag har jag investerat mer än en miljon i Better Globe under 10 år. Jag har inga andra intressen i företaget än att jag är en av deras största kunder och återförsäljare. Även om det här inte är en annons kan du läsa min annonspolicy här.

Inlägget Better Globe och Rino Solberg föreläser på TEDx dök först upp på RikaTillsammans.

Så här fick jag 7 extra månader om året

$
0
0

Jag anser att tiden är vår mest värdefulla resurs. Lång viktigare än pengar. Förlorade pengar kan man tjäna tillbaka. Förlorade tid kommer aldrig igen. Dessutom är det den mest rättvisa resursen då alla, fattig som rik, har exakt lika mycket varje dag.

Först vill jag bara be om ursäkt för sporadiska artiklar på sistone. Jag tillbringade fyra dagar i förra veckan i London på utbildningen ”Unleash the power within” med ett par vänner. Nyss hemkommen är det lite att ta igen och en förkylning gjorde att jag inte är uppe i samma produktion. Men snart är jag ikapp!

I alla fall, jag såg i förbifarten en spännande artikel om tid hos bloggrannen Investerarfysikern som jag gillade:

Det som började som en kommentar blev den här artikeln. I Balansekonomi, utbildningsföretaget där jag jobbar, pratar vi alltid att vi människor har primärt tre resurser som vi ska managera sin tid, sina pengar och sin energi. Jag påstår att man inte kan ha ett rikt liv utan någon av dessa resurser. Något förenklat kan man säga att hur rik man känner sig är den minsta gemensamma nivån av dessa tre. Men om jag ändå personligen skulle behöva välja, då skulle jag välja tid.

Anledningen till att jag väljer den är att förlorad tid kan man inte få tillbaka. Från tid till annan upplever jag nämligen att vi lever vårt liv som att vi kommer leva för alltid. Till och med begravningsentreprenören Fonus har sin byline ”om du behöver oss”. Som om det vore upp till oss att välja.

En av de bästa artiklarna på ämnet ”tid” är Tim Urbans artikel ”The Tail End” på min favoritblogg ”Wait But Why”. Jag blev så inspirerad att jag gjord en egen variant:

Öppna dessa två artiklar i en ny flik och läs dem. De har potentialen att förändra perspektiv och till och med livet.

Sluta eller minska TV-tittandet

Jag får många gånger frågan hur jag gör för att hinna med alla de projekt som jag har i mitt liv – familj, vänner, två företag + blogg och ideella engagemang. Den absolut största förändringen jag har gjort i det här området är att sluta titta på TV. För snart 10 år sedan bestämde jag och Caroline oss för att göra oss av med TV:n. Det var ett par olika faktorer som kom samman och droppen som fick bägaren att rinna över var följande citat:

Visa mig en vecka i ditt liv och jag kommer berätta om du blir framgångsrik eller ej.

Jag började titta på TV ungefär vid 1900-tiden på nyhetstimmen. Sedan såg man 2000-programmet för att sedan avsluta med Aktuellt fram till 2200. Ville det sig riktigt illa såg jag ytterligare någon serie därefter. I genomsnitt tittade jag 3 timmar på TV per dag. En siffra som då låg ganska nära snittet för den svenska befolkningen.

Det sjuka är om man summerar ihop det. Tre timmar om dagen blir 1 095 timmar per år. Jag brukar uppskatta årsarbetstiden till ca 2 000 timmar per år (2017: 2008 timmar). Det betydde att jag tittade på TV lika mycket som andra människor arbetar en halvtidstjänst – eller 6 månaders heltidsjobb. För mig var det helt sjukt. Vi sålde TV:n och har aldrig ångrat oss sedan dess.

Det betyder inte att jag uppskattar film, tv-serier eller liknande. Jag prenumererar på Netflix och älskar serier som Homeland, Game of Thrones eller House of Cards. Men det är en stor skillnad att aktivt välja det man tittar på eller titta för tittandes skull. Jag rankar således TV:n som den största generella tidstjuven. Här finns mycket tid att tjäna.

Underskatta inte närhet till jobbet / dagis och skola

En sak som jag noterade för några år sedan är hur mycket tid jag lägger (eller lade) på transport. Vi funderade på att köpa ett hus utanför staden och insåg att vi skulle behöva pendla en timme enkel väg, två timmar om dagen. På en vecka är det 10 timmar. Det betyder att vi skulle spendera en arbetsdag var i bilen i veckan. På ett år är det 52 dagar, vilket är mer än två hela arbetsmånad heltid. Trots att huset var fantastiskt så föll det bort på det.

En liknande sak upptäckte jag när min dotter Freja kom upp i dagisåldern. Det tog 15 minuter enkel väg till förskolan. 30 minuter två gånger om dagen blev till en timme. En timme fem dagar i veckan, är mer än en halv arbetsdag. På ett år en arbetsmånad i bilen. Jag fattar att många att har till och med längre än så, men det här gjorde att gångavstånd till skola blev en tungt vägande punkt i kravlistan på ett nytt boende.

Något som vi definitivt har fått betala ett antal hundratusen kronor extra för när vi köpte vårt hus i höstas. Vi lyckades nämligen pricka in skolan som ligger i Malmös näst dyraste område. Men handen på hjärtat så räknar jag kallt med att vi räknar hem det, både i tid, energi men även pengar.

Eftersom jag driver egna företag har det också gett mig möjligheten att få välja var jag vill ha mitt kontor. Efter att ha testat lite olika lösningar valde jag hemmakontor – där transporttiden var en stor anledning. Jag fattar att alla inte har möjlighet att välja direkt, men min inbjudan är att börja överväga det på ett liknande sätt som vi gjorde genom att ha med det i kravspecifikationen.

Det är ingen högoddsare att jag ser sjukt mycket fram emot helt självkörande bilar… :-)

Hushållning med energi

En annan uppenbar sak som jag lägger mycket tid på är sömn. Jag har experimenterat mycket med det, särskilt efter att jag hörde Arnold Schwarzeneggers tips:

You need to sleep faster!

Det mest extrema jag har hört i det här sammanhanget är den s.k. ”Überman-routine” som går ut på att man sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar, sover 20 minuter, är uppe i fyra timmar och så vidare. Det finns människor på nätet som har gått i över 12 månader på en sådan rutin med två timmars sömn per natt. Jag har fru och barn så den här går bort. :-)

Däremot verkar vetenskapliga studier vara ganska överens om att det fysiska behovet ligger mellan 6 och 8 timmar per natt. Mitt projekt just nu är att komma ner i 6 timmar samtidigt som jag gör det med en god energi och utan trötthet. Just nu ligger jag på ca 7 timmar, men jag tror att med bättre kost och energihushållning så ska jag kunna klara det uthålligt över tid.

Jag tänker nämligen att en timme extra om dagen, det ger 7 timmar i veckan, eller 360 timmar per år vilket motsvarar två hela arbetsmånader. Två månader extra om året, då jäklar kan man göra coola grejer. Jag tror att nyckeln för mig här ligger i energi-nivå, kost och hälsa. Jag tror också att energi är nyckeln på fler än ett sätt. Ofta när jag nämligen säger att jag inte har tid, så handlar det inte om att jag inte har tid, utan att jag snarare prioriterar något annat.

Det är dock enklare att säga till någon ”Jag har inte tid just nu” än att säga ”Jag prioriterar inte dig just nu”.

Inget händer förrän man vet varför

Det kluriga för mig har aldrig varit själva görandet. Få har problem med att lista ut hur man slänger ut TV:n. Det svåra är att motivera sig till att göra det. För mig är det svåraste alltid att lista ut svaret till frågan ”Varför ska jag gör det?”. Varför ska jag sluta titta på TV? I mitt fall handlade det till slut att jag blir så mycket gladare av den responsen jag får på bloggen och av andra människor än jag får av att se ett avsnitt av ”Law and order” sent på natten.

Jag tror att innan man vet svaret på den frågan, så är det svårt att göra en bestående förändring. I många år har jag tyckt att jag är överviktig och att jag har en lite för stor mage. Jag vet hur man går ner i vikt. Det är verkligen inte en kunskapsfråga. Jag äter mindre, äter mer nyttigt och jag rör mig mer. Men innan jag i helgen insåg varför jag ska göra det, så har jag varit överviktig i mer än 10 år.

Nu är det inte ett problem, för nu vet jag varför och jag har rörelsen framåt. Många gånger handlar det ju inte ens om målet, utan om att vara på väg. Förhoppningsvis är det nu bara en tidsfråga innan jag har bättre hälsa.

Vad använder man den extra tiden till?

Jag tror att här handlar det om energi igen. Jag tror att de flesta tittar på TV för att de är lite uttråkade i livet. Man kanske är trött när man kommer hem och hamnar framför TVn för att där förlorar man åtminstone inte mer energi. Det jag har valt att använda min extra tid till är framförallt bloggen som jag nästan alltid skriver på kvällstid. Jag prioriterar också relationer såsom familj och vänner, men framförallt så försöker jag förkovra mig.

Jag läser mycket, i princip 1-2 böcker i veckan. För ett tag såg jag någon (minns tyvärr inte vem) som skrev:

Jag har bara en regel kring böcker. Tänker du på att köpa en bok. Köp den!

Det räcker med en enda idé för att det ska vara värt hela priset!

Av egen erfarenhet så vet jag att man som författare till en bok, bokstavligen sammanfattar decenniers kunskap och erfarenheter på några hundra sidor. I boken ”Gör ditt barn rikt” som jag och Charlie skrev så är det verkligen 20+ års erfarenhet som vi fick ner på 300 sidor. Det gör att man kan korta ner eller sammanfatta decennier till dagar eller till och med timmar. Det är sjukt coolt tycker jag. Jag är framgångsrik idag endast tack vare allt det jobb som alla andra har gjort före mig. Det är få saker jag har kommit på helt själv.

Sedan handlar det ju om att omsätta all den här kunskapen i praktiken. Men det upplever jag som en styrka. T.ex. var ”Frågor och svar”-delen här på bloggen ett resultat av att jag läste boken ”Tribes” av Seth Godin. I den läste jag en mening som sa att en ledares uppgift är att underlätta kommunikationen för sin tribe. Därav frågor och svar-delen där vi alla kan hjälpas åt. Lätt bland det bästa jag har gjort på bloggen på länge. Ni läsare verkar ju också tycka det med mer än 200 besvarade frågor på 1 månad. Lätt årets bästa investerade 137 kr.

Dessutom sparade det också tid, eftersom många läsare dessutom svarar betydligt bättre än vad jag själv gör på frågorna. Jag tror mycket på konceptet att för att få mer tid behöver du investera tid. Det tog 3 dagar att få rätt på funktionaliteten rent tekniskt, men de tre dagarna kommer jag räkna hem många gånger om. Har du också investerat tid för att få mer tid?

Relaterade artiklar

Vilka är dina bästa tips?

Jag är jättenyfiken på att höra dina bästa tips för att skapa mer tid? Hur investerar du tiden som du har?

 

Inlägget Så här fick jag 7 extra månader om året dök först upp på RikaTillsammans.

Preem Mastercard: Så kapar du dina kostnader på drivmedel

$
0
0

Det här är en sponsrad artikel från Preem angående deras MasterCard. Läs gärna även kommentarerna i deras tidigare artikel.

Är du en av alla svenskar som kör mycket bil, men tycker det är dyrt med drivmedel? Då finns det en enkel och smidig lösning, som dessutom innebär en rad andra förmåner. Med Preem MasterCard kan du kapa kostnaderna – du får alltid 25 öre rabatt per liter på Preems bemannade stationer och 10 öre per liter på automatstationerna. Erbjudandet innebär högst drivmedelsrabatt i branschen – detta utan årsavgift eller fakturaavgift. Dessutom fungerar kortet på över 35 miljoner försäljningsställen över hela världen.

Ansök innan 31 maj

Ansöker du innan den 31 maj får du 40 öre rabatt per liter hela sommaren på bemannade stationer och ansöker du idag får du också ett presentkort på 100 kronor som går att använda hos Preem.

Preem MasterCard innebär inte bara fördelar när det kommer till drivmedel. Kortet ger dig även en hög sparränta, reseförsäkring och “tanka fel”-försäkring. Samtidigt som bankerna höjer sina årsavgifter, och sparräntan är nära noll erbjuder Preem MasterCard istället 0 kronor i årsavgift och 1,45 procent i sparränta.  Läs mer här:

Inlägget Preem Mastercard: Så kapar du dina kostnader på drivmedel dök först upp på RikaTillsammans.

Från ”helt omöjligt” att spara pengar till att spara över 30 %

$
0
0

Det här är en intervju med bloggläsaren André som gick från att i princip inte ha något sparande för sig och sin familj till att spara mer än 50 procent av sina inkomster och även nu under arbetslöshet spara nästan 30 procent.

En sak som jag har tänkt mycket på är att i poddar och i intervjuer rör sig nästan alltid samma personer. Jag tycker alltid att det är roligt med historier från verkligheten. Därför vill jag testa det här konceptet att lyfta upp ”vanliga” människor som aldrig annars får komma till tals kring hur de ser på sin ekonomi. Den här första intervjun är gjorde med André som är 34 år gammal är gift och har en liten dotter på 4 år. Det som fångade min blick var att André vid ett tillfälle på Facebook skrev:

”Känslan när man har en sparkvot på 30 % när man för 4 år sedan tyckte att 10 % var helt omöjligt”

Här nedan följer mina frågor och Andrés svar. Med sparkvot i det här fallet menas andelen av sina inkomster som man sparar en enskild månad.

Kan du inte berätta om din eller er ekonomiska resa med utgångspunkt från sparkvoten?

För 4 år sedan var jag pappaledig. Min fru gick då en 1-årig specialist utbildning och vi hade en dotter på 9 månader. Vi hade inte alls koll på vår ekonomi och vi pratade inte heller om den. Eftersom jag och min fru är uppvuxna med två olika levnadsstandarder och ekonomiska bakgrunder hade vi inte de bästa förutsättningarna för att tala samma språk om pengar.

Vi hade en gemensam ekonomi som innebar att inkomsterna kom in på samma konto och det fanns inget som var ditt eller mitt. Men vi blev frustrerade som de flesta par och förstod inte vart alla pengar tog vägen. Det var som att det fanns ett stort svart hål som bara slukade summan som vi hade på kontot. Vi försökte hålla koll på pengarna men förstod inte hur vi egentligen skulle göra.

Till slut blev vi trötta på situationen. När jag gick på Balansekonomis föreläsning var det något som tändes inom mig och jag förstod att vår situation inte var hållbar i längden. Vi var tvungna att göra något om det skulle bli hållbart. Jag blev även väldigt inspirerad över det här med att bli ekonomiskt fri. För oss innebar ekonomisk frihet att vi i första hand skulle sluta argumentera om pengar och inte att ha flera miljoner på kontot, ett bekymmer mindre helt enkelt.

På ett tillfälle föreläste du (Jan) om att alla ska kunna spara 10% av sin nettolön.

När jag kom hem och började titta på vår ekonomi såg jag att vi knappt kunde spara 2%, så hur skulle vi få till 10%?

Så dålig koll hade vi på vår ekonomi. Jag satte mig ner och skrev ner våra inkomster och utgifter. Sedan gick vi igenom vad som verkligen behövdes. Ett exempel var att jag hade 2 stycken mobiltelefoner, en från företaget och en privat. Den total kostnaden på telefonerna var 450 kr/månaden. Jag sa upp min privata och använde företagsmobilen för 50 kr i månaden, så bara där kunde vi sparade 4800 kr på 1 år.

Vi begränsade alla utgifter som att äta på restaurang, café besök och onödiga köp på ex. Pressbyrån. Vi ville få ner alla kostnader för att börja om på nytt med vår ekonomi. Jag ville uppnå ett sparande på 10% men hade redan då som mål på 30% när vi båda två skulle börja arbeta igen. Det gällde att vi båda var med på tåget men vi var lite skeptiska för vi visste inte hur vi skulle komma dit. Men vi började arbeta mot samma mål med vår ekonomi och hitta olika lösningar och alternativ.

Efter att vi hade gått igenom alla utgifter för varje månad som gick, kunde vi spara 20 000 kr på ca 1 år på bara små utgifter som man annars inte tänker på. Under 6 månader gick vi från 2% i sparkvot till 10%. År 2 ökade vi till 15% och år 3 till 35%. Nu ligger vi på 25-30% i snitt.

Vi lärde oss att ha koll på min ekonomi och förstå att små utgifter under exempelvis ett års tid blir stora summor. I början är det tidskrävande att gå igenom sin ekonomi men i slutändan är det värt det. Vi har även lärt oss att planera ekonomin bättre genom att exempelvis dela upp större kostnader till mindre kostnad varje månad. Jag lärde mig även att prata med min fru om vår ekonomi och vikten av att få med henne på tåget så att vi strävade efter samma mål.

Hur sparar ni 25 – 30 procent trots att du är arbetslös och din fru är hemma med barn?

Du var tveksam innan intervjun då du sa att den inte alls är lika bra nu eftersom du är mellan jobb och din fru är hemma med barnen. Ändå har ni 25 – 30 % sparkvot. Det kan ju låta helt ouppnåeligt för många av oss andra att i en sådan situation spara så mycket. Hur resonerar ni?

Min tanke var att syftet med intervjun var kanske att se om vi hade högre sparkvot idag jämfört med innan när jag skrev 30 % på Facebook. Idag ligger vi lägre i sparkvot beroende på vad vi får för inkomst. Så sparandet variera lite från månad till månad. Men det är klart 25% sparande när man är mellan jobb och min fru är hemma är såklart också bra.

En del av mig skämdes lite eftersom när jag arbetade låg vi i snitt 35% per månad i sparkvot. Vi var till och med uppe i 40% när vi låg som bäst vissa månader och dit ska vi igen så fort vi kan. Min fru nämnde i samband med att vi pratade om denna intervjun att idag är det otänkbart att inte spara oavsett vad vi har för inkomst. Sparandet är inrotat i vårat system. Vi blir nog lite fartblinda när vi väl står där vi gör idag och fokuserar bara på det som finns idag och inte resans gång. Jag trodde ju aldrig för 4 år sedan att vi skulle ligga där vi gör idag med sparandet med tanken på det svarta hålet som fanns då.

Många kommer säkert tänka, det är HELT OMÖJLIGT att spara så mycket i vår ekonomiska situation. Villka tre tips skulle du vilja ge till dem?

  1. Gå igenom ALLA utgifter så som, abonnemang, mat, försäkringar, ränta, bil etc
  2. Förhandla det som går att förhandla med de olika företagen så lågt som möjligt. Förhandla varje år, målet är att få mer för pengarna eller betala mindre, byt gärna
  3. Sätt en budget på vad du vill ha i mål vad det ska kosta. Exempelvis en matkostnad på 5000kr/månad och håll det. Vi är 2 vuxna och 1 barn på 4 år och vi har en matkostnad på 5000kr/månad. Vi äter bra eftersom vi har en varierande kost med fisk, kött, veg, frukt och sallad.

Det kan ju inte varit helt enkelt alltid för er heller. Vad upplever du har varit de största utmaningarna?

Den största utmaningen är att hålla budgeten. Det är exempelvis inte alltid kul att tacka nej till restaurangbesök eller att vänta med en konsumtion som man vill göra men budgeten tillåter inte det den månaden eftersom man har valt att prioritera sparandet.

Den andra stora utmaningen har varit att kunna samarbeta med min fru så att vi båda två blir nöjda. Vi har många gånger fått sätta oss ner tillsammans för att diskutera. Vi gör det fortfarande idag men nu talar vi samma språk och krockar inte på samma sätt som vi gjorde i början.

Hur lyckades ni klara av dem? Trillade ni över lösningen, fick ni hjälp eller hur gjorde ni?

Vi lyckades tack vare min envishet och att försöka hitta lösningar hela tiden. Jag tycker om att förhandla, speciellt när jag kan spara in pengar på exempelvis ett abonnemang. Går det att få ner 10 kr då gör jag det. Även om det är en liten summa så är det våra pengar som vi kan använda till annat. Jag läste några bloggare som är extrema i sina sparanden och ligger på 75% i sparkvot och studerar hur de går till väga. Sen försökte jag anpassa deras tips till våran situation och förutsättningar.

Målet är att alltid hålla nere kostnaderna. Sedan lyckades vi även eftersom jag fick med min fru på samma bana, det har inte alltid varit så lätt. Min fru har avslagit många av mina förslag som jag har kommit med. Jag kan bli lite extrem i vissa fall enligt henne. (typ som att äta gröt 4 dagar i veckan) ;)

Förslagen måste även vara realistiska till vårt familjeliv. Vi lär oss hela tiden även om det har gått 4 år nu sedan vi började så finns det alltid något nytt man kan hitta även om man inte tror det. Vårt nästa steg är: Projekt livet utan bil då vi vill testa att vara utan bil 1 år. Då kommer vi kunna spara ca 70 000 kr på ett år. Vi bor rätt centralt med bra kommunikationer och affärer i närheten.

Vad tror du är de största misstagen som människor gör i sin ekonomi, eller vilka är de största myterna upplever du?

  1. Att man ger upp och inte samarbetar inom familjen.
  2. Att man inte bearbetar och tar tag i de svårigheter som uppkommer.
  3. Att man inte sätter upp mål med sparandet.
  4. Att man först konsumerar och sen sparar det som blir över, oftast är det inte så mycket pengar som är över i slutet av månaden
  5. Den största myten jag tror är att man går runt och tror att det inte går att spara i ens ekonomi eftersom man inte har satt sig in i sin ekonomi och ser vart pengarna går.

Slutligen, om du skulle säga en sak som du tror på i området ekonomi som nästan ingen annan i din omgivning håller med dig om, vad skulle det vara?

Det går alltid att spara minst 10% av din nettoinkomst/månad.

Min egen reflektion

Min egen reflektion av Andrés resa är att jag tror att startsituationen är väldigt vanlig. Jag själv bråkade för 10 år sedan också en hel del med min fru om pengar. Vi hade inget gemensamt språk för ekonomi och pengar. Fortfarande kan vi hamna i situationer där vi inte har samsyn innan vi har pratat om det eftersom vi är olika individer. Jag är övertygad om att kommunikation är lösningen på allt samtidigt som det också är klurigt och något man behöver träna på.

Det andra som sticker ut är att börja fokusera på att spara pengarna. Jag har personer i min närhet som alltid tjatar om:

Where your focus goes, your energy flows.

Det vill säga att där du fokuserar, där kommer du lägga energi och där kommer du också skapa i resultat. I företag är det här inget konstigt där man har ordspråk såsom:

Det som blir mätt blir gjort!

Det är det som sticker ut för mig med André. De började fokusera och mäta sin sparkvot och det gjorde att de skapade resultat i det området. En amerikansk coach som jag hade ett tag sa alltid till mig:

What you can measure, you can manage.

Det häftigt är att det fungerar i alla områden. Vi är dock väldigt vana att mäta i t.ex. området vikt, men vi är inte särskilt vana att mäta i området pengar. Men börjar man mäta, så får man fokus, får man fokus så får man feedback och då kan man påverka det. Så tänker jag.

Ett stort tack till dig André för att du tog dig tiden att dela med dig!

Inlägget Från ”helt omöjligt” att spara pengar till att spara över 30 % dök först upp på RikaTillsammans.

Viewing all 758 articles
Browse latest View live


Latest Images