Fram tills idag har är det inte mycket som har förvånat mig på börsen. Kraschen och marknaden har följt ett ganska historiskt och klassiskt mönster där den enda skillnaden varit hastigheten för nedgången. Dock ska jag villigt erkänna min första riktiga miss i den här krisen. Att högräntefonder skulle få det svårt var ingen nyhet. Det hände 2008 och det har jag varnat för i otaliga avsnitt. Däremot räknade jag inte med att korträntefonden Spiltan Räntefond Sverige skulle få problem och stänga eller snarare pausa fonden för handel. Här kommer några spontana tankar samtidigt som jag och andra följer utvecklingen. Som amerikanarna säger; en developing story.
Nedan följer en kort sammanfattning (TL/DR):
- Spiltan, Lannebo, IKC, SEB pausar handel i sina fonder
- Det drabbar oss eftersom Spiltan Räntefond Sverige ingår i alla modellportföljer
- Det innebär inte en förlust av alla dina pengar, bara att man inte kan köpa / sälja fonden tills vidare
- Det är det mest ansvariga som fonderna kan göra (och måste enligt lag göra) i dagsläget och är ett sundhetstecken
- Uppdatering: även IKC pausar handeln i sina fonder.
——-
Jag har nämligen i alla modellportföljerna tagit med räntefonden Spiltan Räntefond Sverige som ett lågrisk alternativ. Det är en korträntefond med den lägsta risken 1 av 7 som lånar ut pengar till svenska bolag. Som alltid gäller att:
Assumptions are the mother of all fuck-ups.
Jag gjorde antagandet att eftersom löptiderna på de lån som den här fonden ger ut är korta 6 månader till 1 år, så skulle den vara likvid (=gå att köpa/sälja) även i kriser som den här. Det var också motiverat för alternativet var penningmarknadsfonder (som garanterat gått back sedan 2008) eller kontanter som minskar i värde med 2 procent per år på grund av inflationen. Antagandet om Spiltan Räntefond Sverige var rätt fram tills idag. Igår hade man nämligen möte med Finansinspektionen och andra företagsobligationsfonder.
- Spiltan Fonder: ”Senareläggning av handel med fondandelar”
På grund av att ingen vet hur framtiden kommer att se hur, vilka företag som kommer att ställa in sina betalningar eller än värre gå i konkurs har marknaden för obligationer (=lån mellan fonder och företag) helt frusit igen. Ingen litar på någon annan och därför vill man inte låna ut sina pengar.
Det som händer just nu något förenklat
Ett kort exempel: Fond A som är långivare litar inte på att företag B kommer att kunna betala ränta på det lån som fond A vill låna ut. Än värre är att fond A tror att företag B kommer att gå i konkurs och då försvinner pengarna som fond A har lånat ut. I en sådan situation blir det ju bättre för fond A att inte låna ut några pengar. Det i sin tur gör situationen värre för företag B som behöver pengar för att betala löner och inte gå i konkurs. Normalt brukar ju dessutom lånen köpas/säljas mellan Fond A, Fond B och Fond C vilket gör det enkelt att få ut sina pengar.
Men just nu litar inte Fond B på Fond A för att man tittar på företag B och tänker att det kommer att gå åt helvete med det företag. Då ger man Fond A ett skambud på t.ex. 10 % av värdet. Då säger Fond A, ”nej, vi säljer inte lånet för 10 % av värdet då det är värt långt mycket mer”. Problemet som då uppstår för Fond A är när vi småsparare vill ha våra pengar från Fond A så har inte Fond A någonstans att ta dem från. De har inga pengar i kassan, eftersom de enligt reglerna måste ha dem utlånade till Företag A-Z och man kan inte sälja dem till Fond B-Z eftersom man då får ett skambud och gör en onödig förlust som är fel mot andelsägarna och det man tror på. Lösningen blir att stänga fonden för handel tills dess att man kan få rätt pris på de utestående lån man har.
Det kan ske på några olika sätt. Antingen genom att marknaden lugnar ner sig och vi är överens om att Företag B, t.ex. Nordea, SBAB eller Klarna, inte kommer att gå i konkurs och kunna betala sina räntor. Ett annat sätt är att staten går in och köper dessa lån från fonderna till rätt pris. Ett tredje sätt är att staten / riksbanken lånar ut pengar direkt till Företag B som därmed kan betala tillbaka pengarna till Fond A (=dvs omfinansiera sig) och det finns andra alternativ. Nu tror jag / hoppas jag att eftersom Spiltan Räntefond Sverige bara lånat ut till några av Sveriges absolut största, och majoriteten börsnoterade, bolag att det inte ska krävas utan att det bara är en tidsfråga till obligationsmarknaden har lugnat ner sig.
Det har hänt förr att fonder har stängt för handel (men inte på svenska räntefonder)
Det gör att det är väldigt svårt att värdera dessa lån och därmed har Spiltan valt att stänga fonden för handel. Det innebär rent praktiskt INTE att vi har förlorat alla våra pengar, det innebär att vi för närvarande inte kan få ut våra pengar genom att sälja fondandelar eller ens köpa nya fondandelar. Att fonder stänger är ovanligt men har hänt förr. Det finns en klassisk scen i filmen ”The Big Short” när huvudpersonen stängde sin fond av liknande anledning.
Det är också värt att komma ihåg att fondbolagen MÅSTE göra så här enligt lag. De har en skyldighet att behandla alla andelsägare lika och man kan inte ge pengar till en person på bekostnad av en annan. Finansinspektionen säger själva:
– I tider som dessa är det fondbolagens skyldighet att senarelägga uttag för att ta tillvara alla fondandelsägarnas intressen. Vi utvärderar situationen löpande och fondbolagen har starka incitament till att återgå som vanligt.
Vad det här får för konsekvenser, hur länge det kommer att pågå är jättesvårt att säga just nu. Jag försöker tillsammans med andra aktörer i finansbranschen också få en överblick vad det innebär praktiskt, men just nu är sanningen att jag vet inte och det verkar inte som att någon annan inte heller vet. Jag har kontakt med Spiltan och hoppas få återkomma så fort jag vet något mer.
Viktigt att ta ett djupt andetag och tänka rationellt.
Det som däremot är värt att komma ihåg är att ta ett djupt andetag i situationer som den här också. För det första så innebär det just nu INTE att fonden har gått i konkurs eller att vi har förlorat alla vår pengar. Vad det innebär är att på grund av paniken på marknaden så kan man inte sätta rätt pris på fonden. För att då inte andelsägare ska drabbas i någondera riktning har man valt att stoppa handeln tillsvidare. Det ger alla ett utrymme att andas, ta ett steg tillbaka och tänka rationellt.
Om vi tittar på den senaste månadsrapporten för februari 2020 så var Spiltan Räntefonds Sveriges 10 största innehav följande:
- SBB, 3.4 %
- Balder, 3.3 %
- Klövern, 3.2 %
- Intrum Justitia, 3.1 %
- Klarna, 2.8 %
- Castellum, 2.8 %
- Kungsleden, 2.5 %
- Nordea, 2.4 %
- Heimstaden, 2.4 %
Inget av dessa 10 största innehav har en vikt på mer än 3.5 procent. Från Intrum Justitia och nedåt är det under 3.0 per företag. För att fonden ska bli värd noll betyder det att alla dessa 10 företag ska ställa in sina betalningar, gå i konkurs och dessutom ska fonden inte kunna kräva in några säkerheter. Dessutom ska det här hända för ytterligare alla innehav i fonden som i dagsläget uppgår till lite över 100 st.
Kan det hända? Teoretiskt ja. I praktiken? Högst tveksamt. Jag tänker att om t.ex. SBAB, Nordea, Klarna, Volvo och flera av våra största börsnoterade fastighetsbolag går i konkurs så har vi faktiskt större problem i Sverige än börsen och räntefonder. Jag tror paniken kommer från nyheter som t.ex. idag att Volvo permitterar 45 000 anställda som fonden också hade lånat ut pengar till under Q4 2019.
Eftersom löptiderna är korta (=det vill säga de ska betalas tillbaka helt) så förfaller mer än 50 % under året, 23 procent under 2021 och resterande 25 % under 2022 och 2023. Det innebär det att så länge företagen betalar sin räntor så skulle fonden vara 50 % likvid innan året är slut och resterande inom 24 månader därefter. Med tanke på att regering går ut med stödpaket med lån om 0 % räntor så borde det vara möjligt för många av dessa – största svenska företag – att omfinansiera sig och betala sina lån och räntor. Riksbanken har även gått ut och sagt att man ska köpa företagsobligationer men ingen vet i dagsläget riktigt hur det ska gå till.
En konsekvens – svårare att ombalansera
Min tanke var att vi skulle ombalansera till helgen, avsnittet är inspelat och håller på att bearbetas. Just nu vet jag inte hur det bli eftersom de flesta av oss skulle behöva sälja av Spiltan-fonden för att köpa mer aktier. Jag vet att LYSA sitter med samma problem eftersom mellan 10 – 20 % av deras räntedel också sitter i Spiltan Räntefond Sverige. Det bästa man kan göra just nu är således att sitta på händerna och inte göra någonting.
Jag tror inte att det är klokt att lägga säljordrar nu eftersom de ändå inte kommer att exekveras, vi vet inte när det kommer att ske och om priset kommer att ha stabiliserats när de gör det. I grunden upplever jag inte heller att det är något fel utan att Spiltan har fått klä lite skott för företagsobligationsfonderna som har fått problem. Många har gått ner minst lika mycket som aktier på -10, -20 eller mer. Men det var i och för sig inte oväntat.
Av de företagsobligationsfonder som finns där ute upplever jag fortfarande att Spiltan är en av de bästa och den med lägst risk. Men återigen – uppenbarligen hade jag fel i antagandet och lärdomen till nästa gång är att risksprida även inom den här tillgångssklassen. Min enda tröst, som inte hjälper mig, dig eller någon annan, är att jag uppenbarligen inte var ensam om den här missbedömningen.
Jag kommer att uppdatera den här artikeln så fort jag vet mer.
Jan Bolmeson
Senaste uppdatering: 23 mars kl. 12:28
Uppdateringar och länkar
Nedan följer uppdateringar till den här artikeln:
- 200323 – LYSA: ”Aktuell information gällande Spiltan Räntefond Sverige”
- 200323 – Spiltan Fonder: ”Frågor och svar om senarelagd handel”
- 200322 – Placera.nu: ”Rekordstora flöden på obligationsmarknaden”
- 200320 – IKC Fonder: ”Information om senareläggning”
- 200320 – Spiltan Fonder: ”Information om senareläggning”
- 200320 – SEB: ”Fonder stängda för handel”
- 200320 – Lannebo Fonder: ”Information om senareläggning”
- 200320 – Realtid.se: ”Spiltan, Lannebo och SEB stänger fonder”
- 200320 – Realtid.se: ”Klockan tickar för Riksbanken att köpa företagsobligationer”
Vad kan vi lära från det här?
Jag brukar skoja att:
När en person med pengar träffar en person med erfarenhet så händer alltid samma sak. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengar.
Även om det är mer tid senare att göra en post-mortem analys, så kan man redan nu börja fundera på vad är guldkornet och det mest fantastiska i den här situationen? Det vill säga vad ska vi ta med oss till framtiden?
Spontant tänker jag:
- Hålla mig till tumregeln om max 10-20 % i en enda fond – även om det ska vara en lågriskfond, då även dessa kan drabbas
- Eric Strand sms:ade mig: ”Allt kan stängas ner och en tumregel bör alltid vara att det underliggande SKALL vara likvidare än strukturen ovanför (=fonden)”
- Rätt att rekommendera bankkonto med insättningsgaranti för pengar på 0-12 månaders sikt
Frågor som jag också funderar på är:
- Vore det mer rätt att ligga på kontanter / penningmarknadsfonder med garanterad förlust men hög likviditet?
- Vad är alternativet till en fond som Spiltan Räntefond Sverige?
- Ska vi göra en ombalansering i samband med att handeln återupptas?
- Vad är det mer som jag inte har tänkt på eller antagit i den här krisen?
Ja, det är sådana här tillfällen som börsen gör en ödmjuk. 😏
Avsnittet Spiltan Räntefond Sverige: min första riktiga miss denna krisen dök först upp på RikaTillsammans.